Festival de film pe tema educaţiei şi sănătăţii emoţionale a adolescenţilor, online

Luna.doc8 Show Me Emotion, festival de film pe tema educaţiei şi sănătăţii emoţionale a adolescenţilor, va avea loc în perioada 8 – 28 noiembrie, pe platforma Kinoteca.

Asociaţia Bloc Zero invită profesorii de liceu din toată ţara pe platforma Kinoteca să vizioneze gratuit, alături de elevii lor, o selecţie de 12 filme din cinci ţări care analizează, din diferite unghiuri, emoţiile adolescenţilor.

Filmele selectate – scurtmetraje de animaţie, documentare, dar şi scurtmetraje de ficţiune – se pretează orelor de dirigenţie, psihologie, sociologie, limba engleză, limba franceză, educaţie plastică, consiliere şi orientare, educaţie civică şi educaţie pentru drepturile omului.

Cinci dintre ele sunt animaţiile din seria „Neticheta” şi vorbesc despre regulile nescrise ale reţelelor de socializare abordând subiecte precum prietenia, iubirea, conturile care incită la ură, fraternitatea şi faima.

Documentarul „Ascultă” analizează schimbările copleşitoare prin care trec copiii în timpul pubertăţii şi nevoia tinerilor de a comunica, mai ales atunci când nu se simt înţeleşi de părinţi sau prieteni.

Animaţia „O tragedie cu final fericit” explorează senzaţia de a fi diferit, dar şi drumul spre a-ţi găsi liniştea şi a te accepta aşa cum eşti, în timp ce scurtmetrajul „Mâncărimea” se concentrează pe sentimentele de anxietate şi vulnerabilitate, dar şi asupra felului în care şi prietenia poate deveni un colac de salvare pentru singurătate.

Documentarul „La masă nu se plânge” pune degetul pe lucrurile nespuse dintr-o familie şi aduce în lumină ideea de traumă transgeneraţională, iar „Oaia neagră” abordează subiectul bullying-ului pe baza discriminării rasiale. Animaţia  „Imperfect” pune accentul pe acceptarea de sine şi „Rocknrollers” arată puterea muzicii în terapia pentru depresie.

Filmele din programul Show Me Emotion, disponibile gratuit pentru profesori

În perioada 8 – 28 noiembrie, ele vor fi disponibile gratuit, pe platformă, în baza unui cont de profesor. Filmele propuse spre vizionare vor putea fi proiectate atât fizic, în spaţiul şcolii, cât şi în cadrul cursurilor online, în funcţie de varianta aleasă de fiecare profesor, dar şi de restricţiile asociate pandemiei aflate în vigoare în diferite zone ale ţării. Pentru a uşura organizarea proiecţiilor în regim online, platforma permite profesorilor să distribuie elevilor un link de vizionare securizat, accesibil timp de 24 de ore, fără necesitatea creării unui cont suplimentar de către aceştia.

Proiectul include şi o broşură pentru profesori despre principalele probleme ale tinerilor şi modalităţile prin care aceştia pot fi sprijiniţi şi ajutaţi, o cercetare sociologică asupra stărilor emoţionale ale adolescenţilor în timpul pandemiei şi un podcast cu trei episoade pe tema relaţiilor cu sinele, cele amoroase şi cele din cercul de prieteni, realizat de opt tineri din generaţia Z.

Proiectul Show Me Emotion – Educaţie emoţională prin film documentar Luna.doc #8 este organizat de  Asociaţia Bloc Zero şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

(sursa:www.news.ro)