Numai astăzi nu e mâine, numai mâine nu-i poimâine. Nici premierul desemnat Nicolae Ciucă, general de armată în rezervă , nu a reușit să învingă fiara care continua să ne hărțuiască. Vrem nu vrem, bea Grigore aghiazma, ceea ce înseamnă că suntem pregătiți să ne sfințim întru veșnica pomenire.
Un alt guvern se pregătește să-și primească premierul desemnat de Klaus Werner Iohannis, (aflat pe atunci încă la Glasgow), fără ca să mai fie necesară trecerea guvernului generalului rezervist prin comisiile parlamentare. Cu demnitatea militarului care și-a evaluat lucid șansele, a dat țării înfrângerea sa, economisind trei zile de timp pierdut, pentru un deznodământ cunoscut de toți. Eșecul în Parlament și al guvernului său nu a mai avut nevoie de rigiditatea lui Dacian Cioloș care și-a dorit să fie cât mai mult în centrul atenției țării, fără ca această poziție să-l ajute la ceva.
Suntem din ce în ce mai agitați, mai plini de pesimism, chiar dacă numărul morților dați de pandemie nu mai impresionează pe nimeni. Lacrimile unor astfel de pierderi nu mai curg pe obraji, ele trec direct în aerul incandescent prin procesul de uscare, de ardere până la spulberarea lor și a durerii care ne îmbracă.
Pentru a nu ne zidi în această stare de împietrire încerc să rup vraja supunerii în ceea ce ne este dat să trăim, evadând din nou înspre poezia care contează, care are forța de a ne trece dincolo, fără ca această direcție să aibă ceva comun cu veșnicia de dincolo de viață.
Iașul la această oră când, oamenii mor din lipsă de aer, este gazda celui mai mare eveniment literar, similar cu ceea ce a reușit Ion Caramitru să impună dramaturgiei românești, acele inconfundabile Gale UNITER . Astăzi încep la Iași Galele scriitorii anului, proiect cultural realizat de Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, aflat astăzi la a VI-a ediție.
În debutul ediție a VI-a. la Muzeul Municipal ”Regina Maria” din Iași, ora 17, vor avea loc lecturile publice susținute de poeții premiați în cadrul Galelor, dar și nume de referință din literatura română contemporană, cum ar fi Gabriel Chifu, Adi Cristi, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Adrian Lesenciuc, Marta Petreu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Cassian Maria Spiridon, Mihok Tamas, Călin Vlasie.
Pe 6 noiembrie 2021, orele 17, în sala Vivaldi de la Palas Iași va avea loc festivitatea de premiere a Galelor Scriitorii Anului. Din dei 12 câștigători ai lunilor noiembrie 2020 și până în octombrie 2021, juriul va alege scriitorul anului 2021.
Juriul prezidat de acad. Nicolae Manolescu, de această data este format din Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir.
Cei 12 câștigători ai celor 12 luni supuse jurizatului, sunt MIhaela Mancaș, George Volceanov, Mihok Tamas, Andreea Răsuceanu, Mircea Angelescu, Nichita Danilov, Vida Gabor, Călin Vlasie, Cristina Chevereșan. Marta Petreu, Daniel Cristea-Enache, Cornel Nistea.
Juriul va delibera la Iași, pe 5 noiembrie 2021, în jurul orei 15, în saloanele Hotelului Moldova, cine se va adăuga celorlalți cinci câștigători de până acum ai Galelor Scriitorii Anului. Astfel, lângă Mircea Mihăieș (2016), Gabriel Chifu (2017), Horia-Roman Patapievici (2018), Gabriela Adameșteanu (2019) și Mihai Zamfir (2020) va fi adăugat scriitorul anului 2021.
Trebuie să recunoaștem că această ediție este una dintre cele mai vulnerabile, în genul ediților petrecute pe front, astfel încât suntem obligați să respectăm toate măsurile de prevenție medicale, impunând participanților, fără nici o excepție, tot ce poate să aducă un plus de securitate participantului, dar mai ales celor din imediata sa apropiere. Dovada vaccinării cu schemă completă, păstrarea distanței de minim 2 m între participanți, purtarea măștii chirurgicale.
Și de această data spectacolul va fi televizat în direct pe TVR Iași și TVR 3, oferind astfel țării șansa de a găsi explicații la statutul Iașului de a fi capitala culturii.
ADI CRISTI