Vaccinul anti-HPV reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin, arată un nou studiu

Vaccinul anti-HPV reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin, arată primele date ale unui studiu publicat în revista de specialitate Lancet. Aceasta înseamnă ca vaccinarea ar putea elimina în mare măsură această boală, iar persoanele vaccinate vor trebui să facă mult mai puţine teste Papanicolau.

Vaccinul anti-HPV este recomandat fetelor cu vârste de peste 11 ani, iar în Marea Britanie au fost vaccinate fetele cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani. Studiul a urmărit evoluția cazurilor de col uterin după ce vaccinul a fost introdus în Anglia în 2008.

Datele au arătat o reducere atât în apariţia de leziuni pre-canceroase, cât şi o reducere de 87% în apariţia cancerului de col uterin. Per ansamblu, se estimează că programul HPV a prevenit aproximativ 450 de cancere şi 17.200 de pre-cancere.

„Impactul a fost uriaş”, a spus profesorul Peter Sasieni, unul dintre cercetătorii de la King’s College London.

Reducerea a fost mai puţin dramatică atunci când adolescenţii mai mari au fost imunizaţi, ca parte a unei campanii de recuperare. Asta pentru că mai puţini din această grupă au decis să accepte vaccinarea şi, în mod ideal, serul ar trebui administrat înainte ca persoanele să devină active sexual. Profesorul Sasieni a mai afirmat că este „doar vârful aisbergului”, pentru că cei vaccinaţi sunt încă destul de tineri să se îmbolnăvească, astfel că cifrele nu vor face decât să crească în timp.

Ministrul român al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat în septembrie că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani. Potrivit unui ordin de ministru aprobat, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse fetele cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani.

Aproximativ 99% din cancerele de col uterin sunt cauzate de virusuri papilloma umane. Din acest motiv, mai mult de 100 de ţări au început folosirea vaccinului ca parte a planului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a se apropia de eliminarea acestui tip de cancer.

(sursa:www.lookmedica.ro)