Academicianul Ioan Dumitrache despre modelarea sistemică a creierului uman, la conferinţele “Moştenirea luii Asachi”

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) continuă seria conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi” cu o ediție aniversară, realizată cu ocazia celebrării a 208 ani de la momentul în care Gheorghe Asachi a susținut primul curs de inginerie în limba română, la Iași. Evenimentul este organizat de către TUIASI în colaborare cu acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.

În acest context, academicianul Ioan Dumitrache, Secretar general al Academiei Române, va susține joi, 11 noiembrie 2021, ora 12.00, conferința intitulată „Unele probleme ale modelării sistemice ale creierului uman”. Profesorul predă la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București. În anul 1994 a înființat Centrul pentru Pregătirea Resurselor Umane (CPRU), primul centru de cercetare interdisciplinară și formare a resurselor umane, înființat prin ordin al ministrului învățământului. Este director al acestui centru de la înființare și până în prezent.

Acad. Ioan Dumitrache este membru titular al Academiei Române din 2017, fiind membru corespondent al celui mai înalt for academic din România în perioada 2003 – 2017.

„Mă bucură continuarea seriei de conferințe științifice, organizată prin colaborarea TUIASI cu Academia Română, cu prelegerea susţinută de colegul meu, academicianul Ioan Dumitrache, Secretar general al Academiei Române, inginer şi rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti ȋntre anii 2000 – 2004. Această prelegere este binevenită şi se ȋncadrează perfect ȋn contextul celebrării de către TUIASI a ȋmplinirii a 208 ani de când cărturarul Gheorghe Asachi preda, la Iaşi, primele cursuri de inginerie ȋn limba română, dar şi a 84 de ani de la ȋnfiinţarea Şcolii Politehnice ieşene. Avem astfel ocazia de a ȋnţelege, măcar acum, că nici o societate nu poate evolua fără ingineri care au fost, sunt şi rămân constructori de ţară”, a precizat acad. Bogdan Simionescu.

În contextul pandemiei și a restricțiilor impuse la nivel național, manifestările organizate de TUIASI în parteneriat cu acad. Bogdan Simionescu vor fi organizate și de această dată în format online, cei interesați putând participa prin conectarea la linkul următor. Sesiunea Zoom va fi deschisă în ziua evenimentului, cu câteva zeci de minute înaintea orei 12.00.