Fridley, MN March 10: Reece Wallaker, a medical assistant with M Health Fairview, administered a COVID-19 test to an actor and fellow Fairview employee, Nichole Brown, outside the M Health Fairview Fridley clinic Tuesday. (Photo by Aaron Lavinsky/Star Tribune via Getty Images)

Testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 vor ajunge săptămâna viitoare în şcoli

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, luni, că testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 vor ajunge săptămâna viitoare în şcoli, menţionând că a solicitat Ministerului Sănătăţii elaborarea unei proceduri privind administrarea acestor teste, astfel încât profesorii să beneficieze de un instructaj minim pentru a sprijini elevii în acest sens.

„Săptămâna viitoare, am primit asigurări de la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, vor fi teste pe bază de salivă în şcoli. Astăzi se semnează contractele subsecvente pentru primul lot, mâine se semnează contractele subsecvente pentru locurile 2 şi 3, apoi este necesară o perioadă legală de depunere a scrisorilor de garanţie şi o perioadă de livrare. Apoi, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ne-a asigurat că, în maxim 24 de ore, cu ajutorul direcţiilor de sănătate publică şi cu sprijinul inspectoratelor şcolare judeţene toate testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli săptămâna viitoare, nu ştiu dacă în prima parte sau a doua parte a săptămânii”, a precizat Cîmpeanu, la Digi24.

El a adăugat că este esenţială elaborarea, din partea Ministerului Sănătăţii, a unei proceduri de administrare a acestor teste.

„Am solicitat oficial sprijin în elaborarea unei proceduri care să ajungă în această săptămână în şcoli, pentru ca profesorii să beneficieze de un minim de instructaj ca să poată sprijini, supraveghea minorii pe parcursul administrării acestor teste. Regulile de administrare ţin strict de domeniul sanitar, tocmai de aceea am cerut sprijin pentru a avea aceste proceduri în şcoli înainte de a veni testele”, a adăugat Sorin Cîmpeanu. AGERPRES