USR va cere în Legislativ aplicarea certificatului verde pentru toţi angajaţii, indiferent că lucrează în sistemul public sau cel privat, precum şi suportarea testării periodice de către salariat, după o perioadă tranzitorie de 60 de zile.
USR anunţă prin intermediul unui comunicat transmis miercuri că va depune amendamente în acest sens la Camera Deputaţilor.
„În cele 60 de zile, angajaţii îşi vor putea efectua sau completa schema de vaccinare, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului. După finalul perioadei tranzitorii de 60 de zile, angajaţii nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare. În caz contrar, testarea periodică va fi suportată din fonduri proprii ale angajatului. În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia”, precizează sursa citată.
Conform USR, adoptarea Legii certificatului verde este o „urgenţă naţională”.
„USR susţine ferm introducerea certificatul verde ca măsură de protecţie la locul de muncă, atât pentru protecţia angajaţilor, cât şi pentru persoanele cu care aceştia vin în contact”, se arată în comunicat.
Potrivit Uniunii Salvaţi România, limitarea numărului de persoane care au acces într-un spaţiu închis reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de scădere a riscului de infectare cu o boală contagioasă cu transmitere respiratorie. Potrivit aceleiaşi surse, vaccinarea reduce riscul de infectare, precum şi gradul de contagiozitate.
„Astfel, la o densitate egală a numărului de persoane (raportat la suprafaţa sau volumul spaţiului respectiv), riscul de infectare va fi semnificativ mai redus în cazul unui grup de persoane vaccinate faţă de un grup de persoane nevaccinate”, arată USR.
Se menţionează că persoanele care au trecut „recent” prin infecţie sau care sunt vaccinate au un risc „mult redus (până la 90%) de a face forme de boală, care să necesite internarea”.
Totodată, introducerea pentru toate categoriile de personal a certificatului este „o măsură de impulsionare” a campaniei de vaccinare.
„În acest moment există o pondere suficientă din populaţie nevaccinată încât chiar şi un previzibil ‘val 5’ să fie însoţit de un număr nepermis de mare de decese”, precizează USR.
Conform surse citate, vaccinarea şi certificatul verde sunt „măsuri de solidaritate socială şi prevenţie” în lupta cu epidemia.
„Prin introducerea obligativităţii prezentării certificatului digital în cât mai multe sectoare de activitate se urmăreşte controlul epidemiei COVID-19 la nivel naţional atât pe termen scurt (prin verificarea statusului imun sau al infecţiei, necesare obţinerii şi prezentării certificatului), cât şi pe termen mediu şi lung (prin stimularea indirectă a vaccinării)”, se mai arată în comunicat. AGERPRES