Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni Rusia cu privire la orice nouă ”acţiune agresivă” la frontiera cu Ucraina, unde în ultimele zile au fost observate mişcări ”importante şi neobişnuite” de trupe ruseşti, relatează AFP şi Reuters.
Subliniind că important acum este ca situaţia să nu degenereze, Stoltenberg i-a cerut Rusiei să dea dovadă de transparenţă cu privire la activităţile sale militare, să reducă tensiunile şi să prevină o escaladare.
„Trebuie să fim lucizi, trebuie să fim realişti cu privire la provocările cu care ne confruntăm. Şi ceea ce vedem astăzi este o consolidare importantă de capacităţi militare ruseşti”, a afirmat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la Bruxelles.
El a spus că nu doreşte să speculeze în legătură cu intenţiile Rusiei, dar a remarcat: „Vedem o concentrare neobişnuită de trupe şi ştim că Rusia a fost dispusă să utilizeze aceste tipuri de capacităţi militare înainte pentru a desfăşura acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.
Concentrarea de militari ruşi la frontieră – al căror număr Ucraina îl estima la 100.000 săptămâna trecută – este foarte periculoasă, a spus Jens Stoltenberg, deoarece reduce timpul de avertizare în cazul în care Rusia decide să „desfăşoare o acţiune militară agresiva împotriva Ucrainei”.
„Orice nouă provocare sau acţiune agresivă din partea Rusiei ar fi extrem de îngrijorătoare. Lansăm un apel Rusiei să manifeste transparenţă cu privire la activităţile sale militare”, a reiterat şeful NATO.
SUA, Uniunea Europeană şi Franţa şi-au exprimat deja zilele trecute îngrijorarea faţă de această desfăşurare de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina. Germania a lansat luni Moscovei un apel la „reţinere”.
„Trebuie să împiedicăm o escaladare militară”, a declarat la Berlin un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, cerând Rusiei „să dea dovadă de reţinere” şi „să revină la masa negocierilor”.
„Ceea ce vedem în prezent de-a lungul frontierei nu este o consolidare pur militară, căci Rusia a masat deja capacităţi militare la graniţele noastre în primăvară şi nu le-au retras cu adevărat de atunci”, a afirmat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.
„Ceea ce vedem acum este o situaţie care se deteriorează şi în care Rusia demonstrează că poate activa rapid trupele şi echipamentele deja comasate şi că toate opţiunile, inclusiv militare, sunt pe masa liderilor ruşi”, a afirmat şeful diplomaţiei ucrainene la sediul NATO din Bruxelles.
Alianţa Nord-Atlantică „monitorizează îndeaproape” situaţia, a dat asigurări Jens Stoltenberg, care a reafirmat că aliaţii consideră drept „ilegală” anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Toate ţările membre NATO „condamnă cu o singură voce comportamentul Rusiei”, a adăugat el.
O sursă NATO invitată să descrie modul în care Rusia îşi desfăşoară forţele la frontiera cu Ucraina a declarat: „Echipamente mari precum tancuri, artilerie autopropulsată şi vehicule de luptă ale infanteriei sunt transferate noaptea pentru a evita ca pe reţelele de socializare să apară imagini elocvente, aşa cum s-a întâmplat în timpul comasării de capacităţi militare ruseşti în primăvară”. AGERPRES