Noua conducere a Institutului Cultural Român

Senatul a numit luni, în plen, noua conducere a Institutului Cultural Român, fiind votaţi Liviu Jicman ca preşedinte, Mirel Taloş şi Attila Weinberger – vicepreşedinţi şi 14 membri pentru Consiliul de conducere al instituţiei.

Senatorii au fost prezenţi fizic, votul secret fiind exprimat prin buletine de vot.

Anterior şedinţei de plen, Comisiile de politică externă şi de cultură ale Senatului i-au audiat pe candidaţii propuşi de grupurile parlamentare sau uniunile de creatori.

Pentru funcţia de preşedinte al ICR, Liviu Jicman, propus de grupul PNL, a primit, în plenul Senatului 81 de voturi „pentru” şi 36 „împotrivă”, Andrei Novac – propus de Uniunea Scriitorilor din România – 13 voturi „pentru” şi 104 „împotrivă” şi George Pleşu, din partea grupului USR – 23 de voturi „pentru” şi 94 „împotrivă”.

Pentru cele două posturi de vicepreşedinte, Mirel Taloş, propus de grupul PSD, a obţinut 90 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă” şi Attila Weinberger, propus de grupul UDMR – 80 voturi „pentru” şi 14 „împotrivă” şi Radu Baltasiu (autopropunere) – 13 voturi „pentru” şi 84 „împotrivă”.

Cei şapte membri propuşi de grupurile parlamentare pentru Consiliul de conducere al ICR şi numiţi de plen sunt: Gabriela Alexandrescu (PNL), Andras Demeter (UDMR), Andrei Dîrlău (AUR), Dragoş Neamu (USR), Emil Pantelimon (PNL), Dumitru Preda şi Valeriu Şuşnea (PSD).

Dintre propunerile avansate de uniunile de creatori, plenul i-a numit pentru Consiliul de conducere al ICR pe Benoni Ioan Cărmăzan (Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România), Aurelia Corbeanu (Uniunea Teatrală din România UNITER), Damian Dumitru (Uniunea Cineaştilor din România), Petru Lucaci (Uniunea Artiştilor Plastici din România), Ileana Tureanu (Uniunea Arhitecţilor din România), Ulpiu Vlad (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România) şi Răzvan Voncu (Uniunea Scriitorilor din România).

Dintre cei opt candidaţi propuşi de uniunile creatori, doar Ştefan Gheorghiu (Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România) nu a obţinut majoritatea voturilor senatorilor.

Candidatura Mariei-Luiza Zamora din partea USR pentru Consiliul de conducere al ICR a fost retrasă în timpul audierilor din comisiile de specialitate.

Potrivit Legii 356/2003, Institutul Cultural Român este organizat şi funcţionează ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar.

Conducerea operativă a institutului este asigurată de un preşedinte, cu rang de ministru, ajutat de doi vicepreşedinţi, cu rang de secretar de stat, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului permanent.

Mandatul membrilor Consiliului de conducere este de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii. AGERPRES