Ambasadorul Republicii Elene, Excelenţa Sa Sofia Grammata, în vizită la Primăria Municipiului Iaşi

Primarul Mihai Chirica a primit marţi, 16 noiembrie, la Palatul Roznovanu, vizita Excelenței Sale doamna Sofia Grammata, Ambasadorul Republicii Elene în România. Excelența Sa s-a aflat în Iași pentru a participa la vernisajul expoziției „Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din antichitate până în zilele noastre”, organizată la Palatul Culturii și la galeria în aer liber a Casei de Cultură „Mihai Ursachi”.

În cadrul discuțiilor de la sediul Primăriei Municipiului Iași edilul-șef și Excelența Sa au subliniat strânsele legături istorice dintre ieșeni și greci, legăturile culturale și, mai ales, spirituale care țin de credința ortodoxă comună, precum și bunele relații dintre ieșeni și municipalitate cu Comunitatea greacă din Iași. Excelența Sa doamna Ambasador s-a arătat deosebit de interesată de demersurile Primăriei Municipiului Iași de a include Mănăstirea „Trei Ierarhi” în Patrimoniul UNESCO și și-a manifestat disponibilitatea de a sprijini acest proiect.

În altă ordine de idei, primarul și Excelența Sa au discutat și despre continuarea procedurilor de înfrățire a Municipiului Iași cu orașul elen Nafplio, dialogul relevând deschiderea Ambasadei de a susține aceste demersuri.

Doamna ambasador a solicitat mai multe informații despre Iași și despre  monumentele și punctele sale de interes, pentru a promova municipiul nostru în orașele și comunitățile din Grecia.

Expoziția „Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din antichitate până în zilele noastre” este organizată în perioada 16 noiembrie – 5 decembrie 2021 la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași (Palatul Culturii). Organizată de Uniunea Elenă din România sub egida Ambasadei Republicii Elene la București, expoziția itinerantă face parte dintr-o amplă suită de manifestări menite să celebreze împlinirea a 200 de ani de la Revoluția greacă, eveniment care a avut ca finalitate crearea și recunoașterea statului grec independent modern.