Dragu: Prima grijă a acestui nou USL, a acestei coaliţii a fost înlocuirea preşedintelui Senatului
Senatorul USR Anca Dragu a declarat, marţi, că înlocuirea sa „nemotivată” de la conducerea Senatului a fost „prima grijă” a noii majorităţi PNL-PSD-UDMR, evidenţiind, într-un bilanţ al activităţii, că „deschiderea instituţiei către cetăţeni” este cea mai mare satisfacţie pe care a avut-o în cele 11 luni de mandat.
„Prima grijă a acestui nou USL, a acestei coaliţii a fost înlocuirea preşedintelui Senatului pentru a asigura o funcţie pentru liderii noii coaliţii. Nu au mărit alocaţiile pentru copii, nu au mărit pensiile, nu s-au gândit la cetăţean, în schimb s-au gândit la o funcţie pentru partid. Şi au mai făcut un lucru, au dat cadou terenul Romexpo către o companie privată. Conform Constituţiei, funcţiile de preşedinte al Senatului şi de preşedinte al Camerei Deputaţilor sunt funcţii cu stabilitate. Art. 64 alin. 2 din Constituţie prevede că preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe perioada mandatelor Camerelor, în cazul de faţă 2020 -2024. Decizii ale Curţii Constituţionale invocă nevoia de stabilitate pe aceste funcţii. Stabilitatea şi continuitatea în aceste funcţii sunt privite ca o manieră de a preveni abuzurile puterii ce se poate coagula în mod conjunctural la nivelul Parlamentului”, a spus Dragu, la Senat, după ce a fost revocată din funcţie.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Ea consideră că revocarea sa „este o decizie nemotivată”, fără să fie „o sancţiune juridică, neexistând o abatere gravă a Constituţiei” pe care să o fi făcut-o cât timp a ocupat această poziţie. Dragu a amintit că USR va ataca la CCR înlăturarea sa de la şefia Senatului.
„Trebuie să spunem că există un vid legislativ aici. Acum 16 ani, CCR a declarat neconstituţionale articolele din Regulament care prevedeau posibilitatea de demitere a preşedintelui Senatului, ca o sancţiune juridică sau politică. În cei 16 ani, aceste două prevederi prin care se poate demite un preşedinte al Senatului nu au fost corectate. Ca om politic, ai o alegere de făcut: lupţi pentru a menţine stabilitatea instituţiei pe care o conduci, indiferent de provocările care pot apărea, sau te retragi la începutul crizei, pentru conservarea propriei imagini. Senatul a fost instituţia de unde s-a livrat stabilitate politică şi încredere. În 11 luni de mandat mi-am întărit convingerea pentru care m-am întors în ţară atunci când am decis să intru în politică: fără implicare, nu putem avea aşteptări ca lucrurile să se întâmple peste noapte”, a adăugat Dragu.
Senatorul USR a precizat că în cele 11 luni de mandat a avut „o activitate intensă”, iniţiind, alături de colegi, 21 de propuneri legislative depuse şi patru legi promulgate.
„Cea mai mare satisfacţie a acestei perioade a fost deschiderea instituţiei Senatului către cetăţeni”, a mai spus Dragu, amintind că la cele 2 evenimente organizate în curtea Senatului şi dedicate în principal copiilor au participat peste 30.000 de persoane.
De asemenea, a vorbit de expoziţiile dedicate victimelor violenţei domestice şi victimelor incendiului de la Colectiv şi de expoziţia de gravuri Goya. În audienţele acordate online, a vorbit cu peste 150 de oameni în 10 luni iar pagina de Facebook a Senatului a fost redeschisă în mandatul său. AGERPRES