Guvernul va achita datoriile curente faţă de Gazprom

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Vom face tot ce este necesar pentru a nu admite sistarea gazului, în ciuda tuturor speculațiilor. Declarația a fost făcută de vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, care a susţinut în această seară o conferinţă de presă în legătură cu anunţul companiei ruse Gazprom de a opri livrarea gazelor către Republica Moldova din cauza datoriei curente, transmite MOLDPRES.

Potrivit vicepremierului, banii rămași de la Energocom, fiind vorba de 1,4 miliarde de lei din cei 1,7 miliarde, acordați de Guvern întreprinderii cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, vor trece în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom, acumulată pentru luna octombrie și 50% avans din noiembrie.

Totodată, Andrei Spînu a menționat că modul de plată nu a fost parte a negocierilor a noului contract, ci sunt prevederi deja existente în contractele anterioare. De asemenea, ministrul Infrastructurii şi-a exprimat regretul în legătură cu alegerea Gazpromului de a face avertizarea în forma pe care a făcut-o.

„Actualul Guvern tratează cu toată seriozitatea subiectul furnizării gazelor şi securității energetice. Ne-am asumat un angajament serios de a pregăti ţara pentru orice criză energetică şi vom continua să muncim în această direcţie. În această săptămână vom scoate pentru consultări publice mai multe prevederi ale legii gazelor care ne vor permite pe viitor să fim mai pregătiţi”, a punctat oficialul.

Ieri, reprezentantul Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că „în conformitate cu contractul, partea moldovenească a fost notificată că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite, din cauza datoriilor curente”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.