Budăi, despre limitarea la 24 de luni a angajării unei persoane cu salariul minim: Nu ne-am gândit neapărat la partea financiară

Coaliţia de guvernare nu s-a gândit neapărat la chestiunea financiară atunci când a propus în programul de guvernare limitarea la 24 de luni a angajării unei persoane cu salariul minim pe economie, a declarat, miercuri, ministrul desemnat pentru Muncă şi Protecţie Socială, Marius Budăi, în timpul audierilor parlamentare.

„Esenţa acelei măsuri din programul de guvernare ca un salariat pe o funcţie să nu fie plătit cu salariul minim mai mult de 24 de luni, sigur că se pot întâmpla şi abuzuri – să dea un leu în plus, noi nu ne-am gândit aici neapărat la chestiunea financiară: în programul de guvernare, în interiorul celor 24 de luni, există o colaborare între stat şi mediul de afaceri, astfel încât mediul de afaceri să fie sprijinit şi încurajat şi să califice persoanele, să obţinem astfel persoane calificate, forţă de muncă calificată, astfel încât după 24 de luni să nu mai fie cazul să fie plătit cu salariul minim”, a afirmat Marius Budăi.

Ministrul desemnat al Muncii a menţionat că scopul măsurii este introducerea angajaţilor necalificaţi, în acele 24 de luni, în programe de formare profesională.

„Esenţa salariului minim, şi în Constituţie, este dată ca şi o protecţie socială. Ori eu nu cred că munca trebuie plătită ca şi protecţie socială, ci ca şi muncă, şi să facem tot posibilul ca să-i calificăm pe cei care nu sunt calificaţi, prin programele Ministerului Muncii, prin discuţii între Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi mediul de afaceri, cu sindicatele, astfel încât să ne adaptăm acele cursuri de formare la solicitarea reală de pe piaţa muncii şi, dacă este nevoie, să completăm acel Cod Ocupaţional Român, acele coduri de meserii”, a precizat Marius Budăi.

Acesta a primit aviz favorabil, joi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale. AGERPRES