Melancolia de toamnă şi ”foamea” de dulciuri – sfaturi de la nutriţionist

Nutriţionistul Adina Rusu consideră că, odată cu venirea anotimpului rece, cu nopţi mai lungi şi zile mai scurte şi mai întunecate, organismul sintetizează mai multă melatonină, consumând în acest scop serotonina, substanţă supranumită şi „hormonul fericirii”.

Adina Rusu a declarat pentru AGERPRES că ne putem confrunta cu un deficit de serotonină, care se poate manifesta prin melancolie, foame constantă de dulciuri, indispoziţie, insomnie şi chiar manie pentru ordine şi curăţenie, simptome tot mai pregnante în această perioadă.

„Deficitul de serotonină are impact şi asupra intestinului, 90 – 95% din serotonina din organism fiind localizată la acest nivel, în celule numite enterocromafine. Astfel, pot apărea tulburări ale motilităţii intestinale, manifestate, de exemplu, prin constipaţie”, a explicat nutriţionistul.

De ce apare ‘foamea’ de dulciuri în această perioadă?

În organismul uman, serotonina este sintetizată din aminoacidul triptofan, conţinut atât de alimentele de origine vegetală, cât şi de cele de origine animală, arată Adina Rusu.

„Însă triptofanul intră în celule în urma altor tipuri de aminoacizi. Există aşadar o competiţie între aminoacizii derivaţi din proteinele alimentare pentru a intra în celulele corpului uman, în special în celulele peretelui intestinal şi în neuronii cerebrali. Insulina controlează pătrunderea acestor aminoacizi în celule, iar ‘foamea de dulce’ reprezintă ‘cheia’, soluţia organismului pentru a produce insulină care, la rândul său, să determine intrarea triptofanului în celule pentru a produce serotonina”, spune ea.

Astfel, susţine aceasta, după o masă care conţine cantităţi optime de carbohidraţi, insulina favorizează intrarea triptofanului în celule, utilizat ulterior pentru producerea de serotonină, neurotransmiţător asociat cu starea de calm şi bună dispoziţie.

„După o masă săracă în carbohidraţi, preponderent proteică, este favorizată intrarea în celule a celorlalţi cinci aminoacizi, în detrimentul triptofanului, fiind favorizată sinteza altor neurotransmiţători, cum ar fi dopamina, adrenalina, noradrenalina, cu scăderea sintezei de serotonină. Rezultatul final este comportamentul caracterizat prin spirit competitiv, agresivitate, anxietate, dispoziţie schimbătoare şi modificări ale apetitului. Acesta este unul dintre motivele pentru care este important să avem o alimentaţie echilibrată în macronutrienţi şi să înţelegem că alimentele nu sunt simple calorii”, atrage atenţia nutriţionistul.

Potrivit acesteia, alimentaţia poate veni în sprijinul persoanelor care suferă de tulburări afective sezoniere.

„Astfel, cerealele, leguminoasele, peştele, ouăle sunt alimente bogate în triptofan care poate susţine sinteza de serotonină şi de melatonină. Carnea, şi în special carnea roşie, reduce sinteza de serotonină. Prin urmare, o alimentaţie ovo-pesco-vegetariană este ideală în această perioadă de toamnă. În plus, în anumite alimente melatonina se găseşte în mod natural, ca de exemplu în ulei de măsline, cereale integrale, nuci şi migdale, seminţe de susan şi de dovleac, cacao, banane, ceai verde, ceapă, mazăre, porumb şi făina de porumb. O linguriţă de cacao dizolvată în apă caldă reprezintă o băutură optimă pentru a învinge ‘foamea’ de dulciuri pe timpul toamnei”, mai spune nutriţionistul Adina Rusu. AGERPRES