Noua Zeelandă îşi va păstra frontierele închise pentru majoritatea călătorilor internaţionali pentru o perioadă de încă cinci luni, a informat miercuri guvernul acestei ţări, potrivit Reuters.
Dincolo de izolarea sa geografică, această ţară din Pacificul de Sud a impus unele dintre cele mai dure restricţii în contextul pandemiei de coronavirus dintre naţiunile OCDE, limitând răspândirea COVID-19 şi ajutându-şi economia să-şi revină mai repede decât s-a întâmplat în alte state.
Cu toate acestea, un focar al variantei Delta, extrem de contagioasă, izbucnit mai devreme în acest an, a forţat o schimbare de strategie, abia acum metropola Auckland eliminând gradual din restricţii pe măsură ce ratele de vaccinare au crescut.
Călătorilor internaţionali complet vaccinaţi li se va permite intrarea în ţară din 30 aprilie, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul responsabil cu răspunsul ţării la epidemie, Chris Hipkins. Aceştia vor trebui însă să se autoizoleze timp de şapte zile de la sosire.
Neozeelandezii vaccinaţi şi rezidenţii permanenţi aflaţi în Australia vecină vor putea călători în Noua Zeelandă începând din 16 ianuarie, în timp ce neozeelandezii vaccinaţi şi rezidenţii permanenţi aflaţi în alte ţări vor putea intra în Noua Zeelandă începând din 13 februarie.
„O abordare treptată a reconectării cu lumea este cea mai sigură abordare pentru a ne asigura că riscul este gestionat cu atenţie,” a completat Hipkins.
Presiunile s-au intensificat asupra prim-ministrului Jacinda Ardern de a redeschide graniţele internaţionale înainte de sărbătorile de iarnă pentru ca expaţii neozeelandezi să se poată întoarce acasă.
Air New Zealand a declarat săptămâna trecută că a anulat aproximativ 1.000 de zboruri către Australia din cauza situaţiei incerte de la frontieră.
De la începutul pandemiei, Noua Zeelandă a înregistrat puţin peste 10.000 de cazuri de COVID-19 şi 40 de decese asociate acestei boli. AGERPRES