GCS: 155 de paturi ATI libere la nivel naţional pentru bolnavii de COVID; 1.341 – ocupate

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că la nivel naţional, joi, sunt disponibile 155 de paturi la terapie intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, în afara celor rezervate pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2.

Joi, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, sunt 1.685 de paturi ATI destinate pacienţilor COVID-19.

În Bucureşti, sunt avizate 398 de paturi de ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19.

La nivel naţional, există o rezervă operaţională de 95 de paturi ATI destinate pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, a precizat GCS. Acestea sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienţilor ATI depăşeşte capacitatea secţiilor principale.

Conform GCS, 1.341 de paturi ATI sunt ocupate în toată ţara.

În ţară, la acest moment, sunt disponibile 155 de paturi de ATI: cinci în Bucureşti, unul în judeţul Bacău, opt în judeţul Botoşani, două în judeţul Buzău, patru în judeţul Călăraşi, patru în judeţul Caraş Severin, 18 în judeţul Constanta, unul în judeţul Dâmboviţa, zece în judeţul Dolj, opt în judeţul Galaţi, patru în judeţul Gorj, unul în judeţul Harghita, două în judeţul Hunedoara, 14 în judeţul Iaşi, două în judeţul Mehedinţi, două în judeţul Mureş, două în judeţul Neamţ, şapte în judeţul Olt, unul în judeţul Satu Mare, 16 în judeţul Sibiu, 12 în judeţul Suceava, cinci în judeţul Teleorman, unul în judeţul Timiş, opt în judeţul Vaslui, 17 în judeţul Vrancea – altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2.

Potrivit sursei citate, se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI, care vor fi disponibile în zilele următoare.

„În procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”, a transmis GCS. AGERPRES