SĂ SE TREACĂ LA TREABĂ

Astăzi vom vedea visul cu ochii larg deschiși. Vom fi pregătiți să ne eliberăm mâinile și să mergem fără sprijinul balustradei pe propriile noastre picioare, găsind puntea ca fiind stabile și de mare siguranţă.
Astăzi vom mai încerca o data cuvântul politicienilor care, după 80 de zile de instabilitate, se pot regăsi pe o altfel de punte, fără de care nu am fi capabili să traversăm zonele mlăștinoase și instabile ale lumii libere, fără nici o altă garanție decât aceea a încrederii în noi înșine.
Astăzi în fața președintelui se va rosti jurământul miniștrilor față de țară. Dincolo de solemnitatea gestului mai poate fi descoperită și credibilitatea a ceea ce se spune cu mâna pe inimă despre binele țări, a cetățeanului surprins față în față cu libertatea de a decide pentru el și mai puțin pentru țară. Se spune că cu cât vor fi mai mulți români care vor trăi bine, cu atât și țara va fi mai luminoasă, mai bogată, mai liberă, mai plină de bucuria care măsoară dreptul la autodeterminare. Nimeni nu ne poate spune cum să trăim, așa cum nimeni nu va fi vinovat decât pentru gesturile sale eșuate în momentul în care ne dăm seama că drumul pe care mergem nu este drumul cel bun.
Din totdeauna în ultimii 32 de ani am simțit că ne lipsește forța necesară stabilității, necesară construirii viitorului pe acei piloni ai timpului prezent ancorați în trecutul care își găsește continuitatea în acel viitor surprins de linia orizontului, perceptibil cu ochiul liber.
Trecerea prin Parlament a Guvernului Ciucă ridiculizează simpla formalitate, chiar dacă în PNL apele au fost tulburate rău de tot de ambițiile lui Florin Cîțu de a rămâne prim ministru. Față de Ludovic Orban, care a devenit letal în momentul în care a fost obligat să se simtă exclus din aria de interes a preşedintelui Klaus Werner Iohannis, Florin Cîțu a jucat rolul personajului care își cere tot timpul scuze, chiar dacă vocea sa seamănă cu acel mârâit de câine mascat de eventualul căscat.
Nicolae Ciucă și-a asumat rolul prim ministrului cu mânecile suflecate, pus pe treabă, recitând din decalogul misiunii sale fără a clipi. Mai mult, este în stare să definească misiunea guvernului său, precum și rolul pe care îl are față de poziția cetățeanului, devenit declaratul personaj principal, în jurul căruia se învârte întregul proces guvernamental. Iată ce spune prin viu grai noul prim ministru al României, încă în poziţia sa de premier desemnat:
„Am depus programul de guvernare al coaliției. Mergem pe reziliență, stabilitate, eficiență. Are în centru cetățeanul român. E prima dată când vom aloca 7% din PIB pe investiții.
PNRR reprezintă axul programului de guvernare și suntem obligați și condiționați să respectăm liniile din PNRR și acele măsuri legislative care ne obligă la reforme. Sprijinim eliminarea decalajelor între comunitățile locale, prin programul de finanțare Anghel Saligny, doar până în acest moment s-au depus proiecte de 130 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că e nevoie de stabilirea unui mecanism echitabil.
Legarea regiunilor istorice prin rețele de infrastructură.
În plan social vom fi beneficiarii unui program de îmbunătățire a calităţii vieții care are în centrul atenţiei ”grija față de cetățean”: Se mărește indemnizaţia socială minimă de la 800 la 1000 de lei.
De la 1 ianuarie pensiile cresc cu 10%, iar pentru cei care au pensie intre 1000 si 1600 de dă un ajutor in ianuarie de 1.200 de lei.
Alocațiile pentru copiii până la vârsta de până la 2 ani cresc la 600 de lei, iar pentru ceilalți de 243 de lei.
Salariul minim brut crește la 2250 lei.
Persoanele cu dizabilități vor primi a 13-a indemnizație.
Angajatorii pot menține un angajat pe salariu minim nu mai mult de 24 de luni. Noua formula guvernamentală este pe punctul de a impune rotativa ca formă de autocenzură a echipei guvernamentale, oferind partidelor politice principale șansa de a-și exersa calitățile în folosul exclusiv al cetățeanului.
Votul de învestitură care ar urma să fie dat joi, în plenul reunit al Parlamentului, pentru ca imediat Guvernul Ciucă să vină în fața președintelui Klaus Werner Iohannis pentru a depune jurământul și imediat să meargă/treacă la treabă!
ADI CRISTI