Sfaturi practice pentru protecția instalațiilor interioare împotriva înghețului

Întrucât se apropie sezonul rece, ApaVital reaminteşte care sunt principalele cauze ale înghețării instalaților interioare de apă și ce trebuie făcut pentru a evita astfel de situații:

 

  1. Nerespectarea normelor tehnice de instalare a conductelor şi branşamentelor. De-a lungul anilor, numeroase firme au realizat lucrări de alimentare cu apă în diferite zone ale oraşului, fără a respecta prescripţiile tehnice prevăzute în avizele eliberate de ApaVital. Multe reţele nu au fost amplasate sub adâncimea de îngheţ pentru Iaşi, respectiv la minimum 105 cm adâncime;

 

  1. Ignorarea avertismentelor lansate privind protecţia căminelor de apometru împotriva îngheţului. În fiecare an, ApaVital îşi avertizează clienţii, prin texte tipărite pe facturi, pe site-ul propriu și prin intermediul mass-media asupra necesităţii protejării apometrelor împotriva îngheţului. Îngheţul apei în reţele apare în căminul de apometru, după care se propagă către branşament şi reţeaua interioară. Căminele de apometru sunt primele care trebuie protejate împotriva înghețului.

 

  1. Consumul scăzut înregistrat la capetele de reţea. Multe probleme s-au înregistrat la capetele de reţea, acolo unde consumul este mai scăzut şi neuniform. De asemenea, lipsa consumului de apă pe timpul nopții sau lipsa consumului de apă pe parcursul zilelor în care se înregistrează temperaturi scăzute pot duce la formarea unor „dopuri” de gheaţă pe conductele de alimentare cu apă, ceea ce duce la imposibilitatea distribuției apei.

 

  1. Lucrări de terasare care au redus adâncimea de îngheţ. În sezonul cald se realizează lucrări de terasare a drumurilor sau a căilor de acces, care micşorează stratul de pământ de deasupra conductelor de apă.

 

  1. Construcţii în apropierea reţelelor. Construcţia de cămine şi alte corpuri betonate în imediata apropiere a reţelelor de apă facilitează îngheţul.

Pentru a nu apărea situații de îngheț, ApaVital recomandă utilizatorilor izolarea termică a armăturilor din căminele de apometru și asigurarea unui consum minim de apă.

În perspectivă, utilizatorii trebuie să mai aibă în vedere refacerea lucrărilor la reţelele de apă, dacă acestea nu sunt amplasate sub adâncimea de îngheţ, respectarea distanţei faţă de alte reţele edilitare sau construcţii și pozarea conductelor la o adâncime mai mare, în cazul în care se efectuează lucrări de terasamente.

Pentru dezgheţarea reţelelor interioare de apă, soluțiile sunt încălzirea conductelor, dacă acestea sunt din oţel (nu se poate face acest lucru pe o conductă de HDPE) sau plasarea unei surse de căldură (o aerotermă) în căminul de apometru, pentru o durată mai lungă de timp. În momentul în care se produce o dezgheţare minimă/parţială a conductei, efectul presiunii, combinat cu temperatura apei potabile (cca. 12-16 grade Celsius), va determina o dezgheţare completă a instalației.

Reamintim că, în conformitate cu prevederile Regulamentului serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, utilizatorii au obligaţia „să se preocupe de asigurarea integrităţii sistemelor de măsurare”. În cazul în care apometrul îngheaţă, costurile de remediere (contravaloarea aparatului de măsură, manopera aferentă înlocuirii, cheltuielile corespunzătoare deplasării şi staţionării mijlocului de transport utilizat) revin în exclusivitate utilizatorilor.