FILE PHOTO: A GlaxoSmithKline (GSK) logo is seen at the GSK research centre in Stevenage, Britain November 26, 2019. REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Coronavirus: Marea Britanie a aprobat tratamentul anti-COVID-19 produs de GlaxoSmithKline

Agenţia de reglementare în domeniul medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a anunţat joi autorizarea tratamentului împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali de la GlaxoSmithKline, laboratorul britanic subliniind că medicaţia îşi păstrează eficienţa şi contra noii variante Omicron, informează AFP.

Medicamentul Sotrovimab s-a dovedit sigur şi eficient în reducerea riscurilor de spitalizare şi de deces la persoanele care prezintă o infecţie cu COVID-19 uşoară sau moderată şi un risc crescut de a dezvolta o formă gravă a maladiei, a precizat MHRA într-un comunicat.

Dezvoltat în parteneriat cu laboratorul californian Vir Biotechnology, tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali cu durată lungă de acţiune permite, graţie unei singure doze, reducerea riscului de spitalizare şi de deces cu 79% în cazul adulţilor cu risc ridicat care prezintă simptome, a detaliat agenţia.

GSK a dat totodată asigurări că tratamentul său experimental rămâne activ ”împotriva principalelor mutaţiilor ale noii variante Omicron”, potrivit datelor preclinice.

”Până în acest moment, Sotrovimab a demonstrat că rămâne activ contra tuturor variantelor preocupante şi de interes definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”, a mai precizat compania.

Medicamentul a fost clasat la sfârşitul lunii iunie de Comisia Europeană printre cele mai promiţătoare cinci terapii împotriva COVID-19.

Sotrovimab este cel de-al doilea tratament împotriva coronavirusului aprobat în decurs de o lună în Regatul Unit, după Molnupiravir, comprimatele anti-COVID-19 produse de laboratorul american Merck, care au primit autorizaţie la începutul lui noiembrie. AGERPRES