Indonezia: Bilanţul deceselor în urma erupţiei vulcanului Semeru a urcat la 34 de morţi

Bilanţul deceselor în urma erupţiei vulcanului indonezian Semeru a urcat marţi la 34 de morţi, a anunţat Agenţia de gestionare a dezastrelor, în timp ce preşedintele acestui arhipelag din Asia de Sud-Est s-a deplasat la faţa locului pentru a constata pagubele, relatează AFP.

Vulcanul Semeru din provincia indoneziană Java de Est a erupt din nou luni, aruncând în atmosferă o coloană uriaşă de cenuşă, care a acoperit apoi satele învecinate şi provocând panică în rândul populaţiei.

„Potrivit celui mai recent bilanţ, 34 de persoane au murit, iar 17 sunt date dispărute”, a declarat Abdul Muhari, purtătorul de cuvânt al agenţiei pentru AFP, actualizând bilanţul de 22 de decese stabilit cu o zi înainte.

Erupţia vulcanului a făcut zeci de răniţi, majoritatea suferind arsuri.

Străzi întregi erau acoperite de cenuşă şi noroi, camioane sau case fiind îngropate până la nivelul acoperişului.

Satul Curah Kobokan, cel mai apropiat de crater, a fost devastat de cenuşa fierbinte, care a fost fatală pentru mulţi locuitori.

Echipele de salvare lucrează în condiţii dificile pentru a căuta supravieţuitori şi cadavre, căutând printre resturi, noroi şi cenuşă, fiind ajutaţi de câini antrenaţi. Însă ameninţarea vulcanului, instabilitatea solului şi ploaia care poate deplasa molozul, le încetinesc eforturile.

Vulcanul Semeru prezintă o activitate intermitentă, cu câteva erupţii de mică amploare zilnic, iar peste 3.500 de locuitori au fost evacuaţi din zonă.

Mii de case şi clădiri au fost avariate, între care 24 de şcoli, potrivit datelor provizorii oferite de Centrul de gestionare a dezastrelor.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a promis că guvernul va ajuta la relocarea celor care nu se mai pot întoarce acasă din cauza riscului de erupţie.

„Sper că atunci când lucrurile se vor linişti, vom putea repara infrastructura şi vom lua în considerare posibilitatea de a muta locuinţele din zonele considerate periculoase”, a spus el, estimând că sunt vizate circa 2.000 de case.

Muntele Semeru, cu o înălţime de 3.676 de metri, care face parte din Parcul Naţional Bromo Tengger Semeru, a erupt de mai multe ori din decembrie anul trecut.

Indonezia, o ţară cu 127 de vulcani activi, se află în aşa numitul „Cerc de foc al Pacificului”, fiind afectată frecvent de cutremure, majoritatea de mică intensitate. AGERPRES