Ministrul Finanţelor: Dezvoltarea programelor cu garanţii de stat este o prioritate
„Dezvoltarea programelor cu garanţii de stat este o prioritate. Acolo sunt într-o analiză, chiar în acest moment, programele care sunt în derulare, IMM Invest, Agro IMM Invest, pentru că mi-aş dori ca finanţarea statului să ducă în zonele în care se creează valoare adăugată: producţie, procesare, export. Nu este de ajuns să garantăm credite pentru companii indiferent de obiectul de activitate. Putem să găsim formule să garantăm proiecte şi pentru economia intermediară şi pentru economia de servicii, dar trebuie să diversificăm din punctul meu de vedere programele, astfel încât prioritatea să o reprezinte reconversia economică, trecerea de la economia de consum către economia de producţie. Şi va fi o noutate, cel puţin în politica de garantare a statului, pe care o veţi vedea în lunile următoare cu apariţia mai multor programe garantate de stat, dedicate zonei de producţie, dar şi tranziţiei către viitorul digital, tranziţiei către energia verde, costuri ale companiilor de tranziţie care trebuie susţinute prin granturi de către stat sau prin credite garantate de stat”, a menţionat Adrian Câciu, la un eveniment organizat de Asociaţia Berarii României.
Referindu-se la taxe, ministrul Finanţelor a subliniat că ar trebui ca „teama de taxare să şi-o facă cei care greşesc faţă de economie”.
„Ceea ce vreau să transmit referitor la taxare şi raportarea la economie este că teama de taxare să şi-o facă cei care greşesc faţă de economie – şi nu va fi pentru taxe noi şi creşteri de taxe, dar va fi cu toleranţă din ce în ce mai redusă – şi aş vrea să zic toleranţă zero către zona de evaziune fiscală. Nu este vorba despre sectorul berii în acest moment, dar cine trebuie să înceapă să se regândească la modul în care îşi face business-ul în România eludând taxele ar trebui să înţeleagă că nu va găsi neapărat toleranţă la Ministerul Finanţelor. Cine va plăti taxe în România corect şi îşi va face treaba va beneficia de facilităţile pe care bugetul de stat sau chiar şi fondurile europene le poate atrage către economie. Din punctul meu de vedere, stimulii economici trebuie să se ducă către cei care sunt corecţi faţă de stat şi faţă de propria lor economie locală, pe orizontală sau pe verticală. (…) Cei care îşi plătesc taxele vor beneficia de programe şi politici care să îi finanţeze şi să îi ajute să se dezvolte în continuare, în schimb cei care nu, ar trebui să se regândească să intre în legalitate”, a mai spus Adrian Câciu.
El a subliniat că avem o evaziune „extraordinar de mare raportat la ceea ce înseamnă economia europeană”.
„Din perspectiva mesajului cu taxele, nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la creşterea taxelor. În programul de guvernare avem o analiză a regimului fiscal, nu priveşte sectorul berii neapărat, dar este o problemă la nivel naţional, în sensul în care regimul fiscal, aşa cum este aşezat acum, generează vrem-nu vrem, din varii motive – o evaziune extraordinar de mare raportat la ceea ce înseamnă economia europeană. Este vorba şi de modul în care autorităţile îşi fac treaba sau au capacitatea administrativă de a colecta taxele, dar este vorba şi de modul în care anumite sectoare economice acţionează. Nu mai spun de gap-ul de TVA care este pe primul loc în Europa, poziţie ruşinoasă din punctul meu de vedere”, a precizat ministrul.
Întrebat care este berea preferată, ministrul Finanţelor a spus că este produsă în România. „Este o bere produsă în România şi este foarte bună”, a mai spus Adrian Câciu. AGERPRES