Un nou proiect UE pentru producerea semințelor eco va fi dezvoltat în R. Moldova

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. „EcoSeeds LuMo – De la sămânță la raft” este genericul unui proiect agricol, lansat ieri în Republica Moldova. Acesta are drept scop susținerea agricultorilor autohtoni în producerea materialului semincer certificat ecologic, transmite MOLDPRES.

Datorită susținerii Uniunii Europene, proiectul este dezvoltat de Institutul Institutul de Biologie și Agricultură din Luxemburg și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare din Moldova, în cadrul programului EU4 Business.

„În lume devin tot mai importante sistemele agricole și alimentare ecologice, iar din anul 2003 și până în prezent, dinamica agriculturii ecologice înregistrează o creștere constantă. Ne dorim ca prin intermediul proiectului „De la sămânță la raft”, producătorii agricoli să realizeze vizite, cercetări, schimburi de experiență și să identifice alternative privind aplicarea unor tehnici mai sustenabile pentru obținerea calității materialului semincer”, a estimat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

Activitățile proiectului vor fi desfășurate până în luna februarie 2022 și sunt concentrate pe dezvoltarea plantelor din familia Solanaceelor, în special a cartofului. La fel, proiectul prevede organizarea seminarelor cu participarea unor echipe de experți internaționali și de agricultori din țara noastră, pentru a prelua experiența de cultivare, distribuție, logistică și de marketing a fermierilor din Luxemburg, precum și de a identifica tehnici de adaptare a culturilor la secetă.

În Republica Moldova, bazele cadrului legislativ-normativ au fost puse odată cu adoptarea Legii cu privire la producția agroalimentară ecologică, urmată de un şir de acte normative. Ulterior, a fost introdus controlul privat al agriculturii ecologice, or, producția agroalimentară ecologică este certificată de un organism de inspecție și certificare acreditat în sistemul EN 17065 şi recunoscut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Foto simbol