GRECO: Măsurile luate de guverne în contextul pandemiei de COVID-19 trebuie să respecte legea deplin
”În contextul în care guvernele se confruntă cu valuri succesive ale pandemiei de COVID-19 şi trebuie să reacţioneze rapid, ele recurg frecvent la măsuri extraordinare. În pofida acestei situaţii excepţionale, este crucial ca guvernele să acţioneze cu respectarea deplină a legii şi să îşi bazeze acţiunile pe principiile transparenţei, supervizării şi responsabilizării. Riscurile de corupţie legate de pandemie rămân ridicate, în special în sectorul sănătăţii şi în acţiunea guvernelor pentru a face faţă impactului său economic. Accesul publicului la informaţie rămâne crucial, la fel şi sisteme eficace de protecţie a avertizorilor de integritate”, a declarat preşedintele GRECO.
La finalul anului, GRECO va avea adoptate rapoartele de evaluare a 23 dintre cele 50 de state membre ale sale cu privire la prevenirea corupţiei în interiorul guvernelor centrale şi al structurilor de aplicare a legii.
Potrivit lui Marin Mrcela, obiectivul principal al guvernelor ar trebui să fie punerea în practică a unui cadru juridic şi instituţional ce reduce riscul actelor de corupţie şi de a-i asocia proceduri penale rapide şi echitabile care prevăd sancţiuni eficace, proporţionale şi disuasive.
De asemenea, statele membre ar trebui să acorde o atenţie specială sensibilizării opiniei publice în legătură cu riscurile şi costurile corupţiei.
GRECO este un organism al Consiliului Europei care vizează ameliorarea capacităţii membrilor săi de a lupta contra corupţiei controlând conformarea lor cu normele anticorupţie. El ajută statele să identifice deficienţele politicilor naţionale de combatere a corupţiei. GRECO cuprinde în prezent cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan şi SUA. AGERPRES