ANM: Regim termic în limite normale pentru această perioadă

Valorile termice medii nu vor avea variaţii semnificative în următoarele două săptămâni (13 – 26 decembrie) şi se vor încadra în limite normale pentru această perioadă, atât ziua, cât şi pe parcursul nopţilor, conform estimărilor publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, media temperaturilor maxime se va situa la valori în jurul a două grade la începutul intervalului şi va fi în creştere uşoară până spre 4 grade în data de 17 decembrie. Ulterior, tendinţa acesteia va fi una de scădere de la o zi la alta, spre valori de la -1 grad la zero grade, la sfârşitul intervalului de prognoză. În ceea ce priveşte media valorilor termice nocturne, aceasta se va situa în primele zile în jurul a -2 grade, iar spre sfârşitul primei săptămâni va creşte uşor, spre 0 – 1 grade. Apoi, aceasta va urma o tendinţă de scădere treptată, de la valori în jurul a -1 grad, la -7 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi ridicată în prima zi, apoi va fi în creştere în data de 16 decembrie şi se va menţine ulterior ridicată.

În regiunea Crişanei, până în data de 17 decembrie, media valorilor termice diurne nu va avea variaţii semnificative şi se situa la valori de 2 – 4 grade, apoi tendinţa va fi una de scădere treptată, până la valori de la -2 grade la -1 grad în cea de-a două săptămână de prognoză. Media temperaturilor minime va oscila în primele nopţi şi se va situa între -3 grade şi -1 grad. Ulterior, aceasta va fi în scădere de la o noapte la alta, până la valori de la -7 la -6 grade. Temporar, se vor semnala precipitaţii mixte, cu o probabilitate mai mare la începutul primei săptămâni şi începând cu data de 16 decembrie.

În Transilvania, media temperaturilor maxime va avea valori în jurul a 3 grade la începutul primei săptămâni de prognoză şi va înregistra o tendinţă de scădere treptată de la o zi la alta, până spre -1 grad, la jumătatea intervalului, şi între -4 şi -3 grade spre finalul acestuia. Media valorilor termice nocturne nu va avea variaţii semnificative în primele nopţi şi se va situa astfel la valori între -3 grade şi -1 grad, iar din data de 18 decembrie va fi în scădere treptată, de la -10 la -8 grade. Temporar, se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, cu o probabilitate mai ridicată în prima zi din interval şi în perioada 16 – 18 decembrie.

În Maramureş, până în data de 17 decembrie, media valorilor diurne nu va avea variaţii semnificative şi se va situa în jurul a două grade. După această dată, temperatura aerului va avea tendinţa de scădere continuă până la sfârşitul intervalului de anticipaţie, spre o medie în jurul a -2 grade. Valorile nocturne vor avea uşoare variaţii până spre sfârşitul primei săptămâni, iar media acestora va fi de la -3 la zero grade. Apoi, minimele termice vor fi în scădere spre o medie de -8 până la -7 grade. După data de 16 decembrie va creşte probabilitatea pentru precipitaţii predominant sub formă de ninsoare.

În Moldova, variaţiile termice, până în jurul datei de 17 decembrie, vor fi nesemnificative, iar în medie, maximele termice vor oscila între un grad şi 4 grade, iar minimele între -2 grade şi un grad. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire continuu şi astfel valorile diurne vor coborî spre medii de -2 grade, iar cele din cursul nopţilor între -7 şi -6 grade. Vor fi condiţii pentru precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales între 16 şi 18 decembrie.

În Dobrogea, media valorilor termice diurne va avea valori în jurul a 9 grade în prima zi, apoi va fi în scădere treptată de la o zi la alta, până spre 2 – 3 grade, la jumătatea intervalului, şi până la 0 – 1 grad, spre finalul acestuia. Media temperaturilor minime va fi în scădere de la o noapte la alta, pornind de la 6 – 7 grade, spre valori în jurul a -1 grad în data de 19 decembrie şi până la -4 grade în cea de-a două săptămână de prognoză. Temporar, se vor semnala precipitaţii mixte, cu o probabilitate mai ridicată în prima zi din interval şi în perioada 15 – 18 decembrie.

În Muntenia, valorile termice vor avea tendinţa de scădere continuă până la sfârşitul intervalului de anticipaţie. Astfel, media maximelor va coborî de la 6 grade, spre 0 – 1 grad, iar cea a minimelor, de la două grade până la spre -6 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii, mai ales sub formă de ploaie, va fi ridicată până în jurul datei de 17 decembrie. După această dată, condiţiile pentru precipitaţii – predominant ninsori – vor fi reduse.

În Oltenia, valorile termice vor avea tendinţa de scădere, mai accentuată după data de 17 decembrie. Media maximelor va fi de 5 – 6 grade, la începutul intervalului, şi de până la două grade la sfârşitul acestuia. Media valorilor nocturne se va situa în jurul a zero grade până spre sfârşitul primei săptămâni, după care va coborî spre -6 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare la începutul intervalului când vor predomina ploile şi în jurul datei de 17 decembrie când treptat vor fi mai ales ninsori.

La munte, media temperaturilor maxime va avea valori negative pe întreg parcursul intervalului. În primele zile nu se vor înregistra variaţii semnificative şi se vor atinge valori de la -4 la -2 grade, însă ulterior tendinţa va fi de scădere continuă spre -8 grade, în cea de-a doua săptămână de prognoză. În primele nopţi, media valorilor termice nocturne va avea mici oscilaţii şi se va situa în jurul a -7 grade, iar mai târziu va fi în scădere spre valori de la -13 la -12 grade spre finalul intervalului. Se vor semnala precipitaţii temporare, predominant sub formă de ninsoare, cu o
probabilitate mai ridicată în prima zi, precum şi în intervalul 16 – 19 decembrie. AGERPRES