Clubul Fermierilor Români: Programul ”Antreprenor în Agricultură 4.0” se aliniază obiectivelor Ministerului Agriculturii

Programul „Antreprenor în Agricultură 4.0” se aliniază obiectivelor pe care Ministerul Agriculturii le conturează în ceea ce priveşte dezvoltarea şi digitalizarea acestui sector şi, de aceea, propunerea noastră este de a conecta în permanenţă afacerile cu comunitatea decidentă politică şi administrativă, a afirmat Florian Ciolacu, director executiv la Clubul Fermierilor Români, în cadrul şedinţei Consiliului Director, la care a participat şi ministrul de resort, Adrian Chesnoiu.

Potrivit unui comunicat al Clubului, transmis luni AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a apreciat iniţiativele Clubului Fermierilor Români şi implicarea asociaţiei şi rezultatele obţinute până acum în avantajul fermierilor. În acest context, oficialul consideră că propunerile mediului asociativ trebuie să se regăsească în politicile şi programele ministerului şi a anunţat că Planul Naţional Strategic (PNS) 2023-2027 se va finaliza până la sfârşitul lunii decembrie 2021.

De asemenea, ministrul Agriculturii a abordat câteva subiecte de interes major pentru fermieri, precum: identificarea soluţiilor pentru finanţarea irigaţiilor; lansarea unor programe şi politici pentru atragerea tinerilor în agricultură şi ridicarea gradului de cunoştinţe şi specializare a forţei de muncă active în acest domeniu; necesitatea unor politici şi programe aliniate la nevoile fermierilor, care să vizeze creşterea competitivităţii la nivel european a agricultorilor din ţara noastră; dezvoltarea activităţilor de procesare a materiei prime; posibilitatea şi necesitatea ca România să deschidă pieţe noi externe; subvenţiile pentru anumite culturi şi inputuri; debirocratizarea şi cooperarea inter-ministerială pentru eficientizarea interacţiunilor cu fermierii; implementarea şi extinderea soluţiilor de digitalizare a instituţiilor responsabile pentru agricultură, pentru a veni în sprijinul fermierilor; reglementări necesare privind inputurile pentru agricultură (utilizare fertilizanţi, acces la pesticide).

Clubul Fermierilor Români a marcat prima săptămână de cursuri din programul de perfecţionare managerială „Antreprenor în Agricultura 4.0”, care se adresează fermierilor interesaţi să cunoască şi să aplice noi modele de afaceri, capabile să asigure rezilienţa şi competitivitatea fermelor, şi a adus laolaltă 21 de participanţi provenind din toate regiunile ţării.

„Programul ‘Antreprenor în Agricultura 4.0’ se aliniază obiectivelor pe care Ministerul Agriculturii le conturează în ceea ce priveşte dezvoltarea şi digitalizarea acestui sector şi, de aceea, propunerea noastră este de a conecta în permanenţă afacerile cu comunitatea decidentă politică şi administrativă. Sunt convins că în urma acestui program, fermierii vor pleca cu o încredere mai mare în posibilitatea lor de a performa şi de atinge indicatorii de performanţă pe care i-au stabilit pentru afacerile lor”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv în cadrul Clubului Fermierilor Români.

Programul „Antreprenor în Agricultura 4.0” îşi propune să sprijine fermierii antreprenori să îşi creeze un plan de dezvoltare sustenabilă a propriei afaceri agricole şi pune la dispoziţia acestora studii de caz aplicate, concomitent cu oferirea unui set de instrumente de management care să le ofere posibilitatea de a-şi alinia propriile afaceri la tendinţele actuale din agricultură. Acest aspect vizează includerea digitalizării şi a reglementărilor de mediu precum Pactul Ecologic European, Strategia Biodiversitate şi Farm to Fork la nivelul fermelor europene competitive. Acest program de perfecţionare managerială se desfăşoară în perioada decembrie 2021 – februarie 2022.

În cadrul întâlnirii de joi, 9 decembrie, ministrul Agriculturii a interacţionat cu tinerii fermieri participanţi la programul „Tineri Lideri în Agricultură”, organizat de Clubul Fermierilor Români şi aflat la a treia ediţie, anul acesta.

Iniţiativa are ca scop pregătirea generaţiilor viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider în propriile afaceri şi în comunitate, dar şi pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesională a fermierilor în structurile administraţiei publice din România şi de la Bruxelles. Seria 2021-2022 a programului numără 60 de participanţi atât din România, cât şi din Republica Moldova.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a participat pe 9 decembrie, la şedinţa Consiliului Director al Clubul Fermierilor Români, în care au fost prezentate Raportul de Bilanţ pentru 2021 şi Planul de Acţiuni pentru 2022. În aceeaşi zi, oficialul s-a întâlnit cu fermierii participanţi la programele „Antreprenor în Agricultura 4.0” şi „Tineri Lideri pentru Agricultură” derulate de Club în scopul pregătirii fermierilor pentru ridicarea nivelului de competenţe manageriale şi profesionale ale acestora, dezvoltarea propriilor afaceri agricole şi creşterea competitivităţii şi profitabilităţii fermelor din România.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit şi neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociaţiei sunt fermieri performanţi care au modele de afaceri bazate pe inovaţie, tehnologie şi bunele practici în agricultură, pentru creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate create în acest domeniu. AGERPRES