Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România susţine mai multe principii pentru viitorul Parteneriatului Estic, între care se numără faptul că aspiraţiile europene ale ţărilor membre trebuie recunoscute şi respectate, la fel şi alegerile lor libere şi suverane.
„Abordarea României pentru viitorul Parteneriatului se bazează pe următoarele principii: în primul rând, partenerii trebuie să continue să ofere rezultate în procesul de reformă. Diferenţierea pozitivă – mai mult pentru mai mult – oferă stimulente excelente în deblocarea de noi oportunităţi. De fapt, potenţialul relaţiilor partenerilor noştri cu UE este ceea ce fac partenerii din acesta. În al doilea rând, nu ar trebui exclus niciun rezultat legat de integrarea lor europeană, atât timp cât partenerii interesaţi continuă să performeze. Trebuie să recunoaştem şi să respectăm aspiraţiile lor europene şi alegerile lor libere şi suverane. În al treilea rând, UE trebuie să răspundă nevoilor şi intereselor specifice ale partenerilor”, a spus şeful statului, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic.
Preşedintele Iohannis a mai afirmat că această regiune necesită un angajament mai puternic al UE prin sprijin politic, asistenţă tehnică direcţionată pentru reforme şi finanţare adecvată.
„Şi UE ar trebui să fie mai implicată în contribuţia la soluţii pentru conflictele prelungite, aşa cum a susţinut în mod constant România. (…) Trebuie să ne concentrăm pe consolidarea rezilienţei partenerilor noştri, inclusiv prin intensificarea cooperării şi sprijinului în domeniul securităţii şi pentru contracararea încercărilor de subminare a valorilor noastre democratice. Investiţia UE în aceste obiective ar trebui văzută ca o investiţie în propria rezistenţă a UE”, a declarat Iohannis.
El a subliniat că Republica Moldova este „un exemplu puternic de ceea ce putem realiza dacă lucrăm împreună”.
„Avem acum la Chişinău o administraţie reformatoare, cu un angajament european puternic. Pot depune mărturie personal, după ce m-m întâlnit cu preşedintele Maia Sandu de două ori în mai puţin de patru luni. Au nevoie de ajutorul nostru pentru a reuşi. Este o şansă pe care nu o putem rata – în interesul Republicii Moldova, dar şi al Parteneriatului nostru Estic”, a precizat şeful statului.
Iohannis afirmat că decizia Belarusului de a-şi suspenda participarea la Parteneriatul Estic este regretabilă şi nu reflectă aspiraţiile cetăţenilor din această ţară. Preşedintele a amintit că anul trecut, împreună cu Polonia şi Lituania, a propus Planul economic al UE arătând că acesta este baza de plecare, „odată ce condiţiile pentru implementarea lui vor fi îndeplinite”.
„Uşa Parteneriatului nostru ar trebui să rămână deschisă în continuare pentru un viitor Belarus democratic”, a mai Klaus Iohannis.
Cel de-al şaselea Summit al Parteneriatului Estic este prezidat de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel. La reuniune participă şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, liderii celor cinci state partenere – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, respectiv preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell.
În cadrul summitului urmează să fie adoptată o declaraţie comună care va stabili viziunea strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului Estic.
La summitul de miercuri al Parteneriatului Estic, liderii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova au făcut lobby pentru începerea negocierilor de aderare a ţărilor lor la Uniunea Europeană.
În cadrul Parteneriatului Estic, UE oferă fonduri, asistenţă financiară şi liber schimb, dar nu şi calitatea de membru. AGERPRES