În 2022, Executivul va aloca 800 de milioane de lei pentru proiecte de dezvoltare locală și regională

Executivul a avizat, miercuri, 22 decembrie, proiectul de lege privind instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Noua structură va activa în baza Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, cu preluarea proiectelor de dezvoltare regională și locală.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că Guvernul va aloca în anul care vine 800 de milioane de lei pentru proiecte de dezvoltare locală și regională.

Potrivit lui, banii vor ajunge la primării şi centre raionale. Obiectivul principal al proiectului de lege se referă la crearea unei surse unice de finanțare a următoarelor proiecte de investiții:-pentru apă și canalizare, care la moment sunt finanțate din sursele Fondului ecologic național;

„Dintre aceştia, aproximativ 300 milioane lei vor fi alocați pentru proiectele regionale, și alte 500 de milioane vor fi alocate pentru proiecte de dezvoltare locală”, a declarat Spînu, după şedinţa Guvernului Republicii Moldova.

-pentru proiecte în domeniul energetic, care sunt finanțate din sursele Fondului pentru eficiență energetică;

-pentru alte proiecte investiționale din domeniul dezvoltării rurale, în special, proiecte de alimentare cu apă și canalizare și infrastructură locală, care sunt finanțate din sursele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

Documentul stabilește mijloacele de finanțare ale Fondului care provin din resursele anuale de la bugetul de stat, sursele de asistență externă și alte surse permise de cadrul normativ, modul de gestionare a resurselor financiare alocate în Fond și mecanismul de finanțare a programelor și a proiectelor de dezvoltare regională și locală, în baza concursurilor de selectare a proiectelor, în baza unui regulament aprobat de Guvern.

Proiectul mai prevede și dezvoltarea unui sistem informațional automatizat de evidență, în care vor fi incluse toate proiectele finanțate din Fond.

De asemenea, cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi și proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, care va reglementa modul de finanțare a proiectelor investiționale regionale și locale. În acest scop, va fi asigurată o monitorizare mai riguroasă a mijloacelor financiare din Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, astfel încât să nu se admită suprapunerea finanțării proiectelor investiționale din mai multe surse pe același proiect.

(sursa:www.agora.md)