Primăria a semnat contractul privind achiziționarea primelor 24 de autobuze electrice

Primarul Mihai Chirica a semnat joi, 23 decembrie, contractul de furnizare a 24 de autobuze electrice cu lungimea de circa 10 metri. La eveniment au participat Silvia Colacea, director executiv al SC BMC Truck&Bus SA, Bogdan Domnescu și Serhan Unsal, directorul tehnic și, respectiv, managerul companiei SC BMC Truck&Bus SA.

„Important este faptul că aceste autobuze beneficiază de ultimele tehnologii în ceea ce privește utilizarea acumulatorilor electrici. Practic, programul de modernizare a transportului public cu mijloace de transport ecologice continuă. Pe lângă cele 32 de tramvaie noi, avem contractul semnat astăzi și contractul de furnizare a 20 de autobuze electrice Solaris care vor fi livrate începând de anul viitor”, a declarat primarul Mihai Chirica.

La rândul său, Silvia Colacea a dat asigurări că noul contract se află pe mâini bune, compania pe care o reprezintă având o vastă experiență în producerea de autobuze electrice.

„Ne vom asigura de ducerea la bun sfârșit a proiectului de furnizare a 24 de autobuze electrice, 24 stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă. Livrarea ar trebui să se facă în maxim 19 luni de la semnarea contractului de furnizare. BMC are experiență în livrarea a mii de autovehicule în relația cu autoritățile publice din România. Autobuzele electrice pe care urmează să le livrăm municipiului Iași sunt fabricate de unul dintre cei mai mari producători de profil din lume, ZTE Smart Auto, parte a gigantului ZTE Corporation, a patra putere din lume în domeniul telecomunicațiilor și tehnologiilor avansate”, a declarat Silvia Colacea, director executiv SC BMC Truck&Bus SA.

Autobuzele care vor fi livrate Iașului vor avea o autonomie de 130 de kilometri cu instalația de aer condiționat pornită. Vehiculele vor avea o capacitate de 24 de locuri pe scaune și 72 de locuri în picioare. Stațiile de încărcare lentă vor asigura o încărcare totală timp de maxim șase ore, iar stațiile rapide vor furniza, în circa 10 minute, energie suficientă pentru o deplasare de circa 60 de kilometri.

Cele 24 de autobuze care vor fi livrate de SC BMC Truck & Bus SA au o valoare de achiziție de 47.280.008 lei, fără TVA (56.263.209,52 lei, cu TVA, circa 11,4 milioane de euro). Ele vor fi folosite în transportul public din Iași astfel: 14 pe ruta 42 (Copou – CUG) și 10 pe traseul 52 (Piaţa Alexandru cel Bun – Pasaj Octav Băncilă – Copou).

Municipiul Iași nu este la prima colaborare cu SC BMC Truck & Bus SA, de la care a cumpărat în 2016 opt autobuze EuroBus Diamond.

Pe 15 aprilie 2021, primarul Mihai Chirica și Daniel Ciolan, directorul general al Solaris România, au semnat un contract în valoare de 66.753.064 lei care prevede furnizarea către Municipiul Iași a 20 de autobuze electrice Solaris cu o lungime de 12 metri, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă.

Grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia, în total, de 76 de mijloace de transport electrice (32 de tramvaie și 44 de autobuze electrice), în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, respectiv circa 94 de milioane de euro.