253 de misiuni ale pompierilor ieşeni în perioada Sărbătorilor de Crăciun

În zilele de 25 și 26 decembrie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului (ISUJ) Iași au intervenit la mai multe misiuni cauzate de producerea de incendii, accidente rutiere sau alte acțiuni care au pus în pericol viața persoanelor, informează Compartimentul Informare și Relații Publice al ISUJ.

Incendii:

  • În data de 24.12.2021, ora 15:31, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în municipiul Iași, strada Buridava, pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament. S-a pătruns în interiorul apartamentului prin spargerea ușii de la intrare, în dormitor a fost găsită proprietara semiconștientă, iar pe aragaz se afla un vas cu mâncare care ardea. Proprietara a fost evacuată și predată echipajului de Terapie Intensivă Mobilă, ulterior a fost transportată la spital. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații închise.
  • În data de 24.12.2021, ora 17:18,un echipaj de intervenție de la Punctul de lucru Hârlău din cadrulSecției de Pompieri Târgu Frumos în colaborare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Cotnari au intervenit în localitatea Cotnari, comuna Cotnari, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 20.000 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
  • În data de 24.12.2021, ora 19:07, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași au intervenit în localitatea Golăiești, comuna Golăiești, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească. În urma incendiului au ars acoperișul pe suprafață aproximativă de 40 de metri pătrați, diverse materiale pentru construcție, 5 metri cub de lemn de foc și diverse mașini de tăiat și polizat. S-au degradat pereții anexei pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost manipularea, transportul, utilizarea și depozitarea necorespunzătoare a explozivilor.
  • În data de 24.12.2021, ora 06:00,  echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit pe DN 28, în localitatea Budăi, orașul Podu Iloaiei, județul Iași, la un accident rutier fără persoane încarcerate, urmat de un incendiu la un autoturism. Ambele victime implicate în accidentul rutier au fost preluate de echipajele medicale de la locul evenimentului și transportate la spital. În urma incendiului au ars elementele combustibile aflate în componența autoturismului. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost de la un cablu electric.
  • În data de 25.12.2021, ora 06:31, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în orașul Podu Iloaiei, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit. În urma incendiului au ars aproximativ 80 de metri pătrați din acoperișul tip șarpantă din lemn, acoperit cu carton bituminat și plăci de azbociment, mobilier divers, materialele textile din 4 încăperi și actele proprietarului. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații închise.
  • În data de 25.12.2021, ora 11:44, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în municipiul Iași, strada Basarabi, pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament. În urma incendiului au ars aproximativ 100 kg de maculatură și documentele personale. S-au degradat aparatul de aer condiționat, diverse articole textile, pardoseala din lemn pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați și zugrăveala pereților din apartament. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații închise.
  • În data de 26.12.2021, ora 1:45, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în satul Dorobanț, comuna Aroneanu, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit. În urma incendiului au ars astereala și planșeul din lemn pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați, diverse elemente de mobilier, articole textile, aparatura electrocasnică, instalația electrică și anexa gospodărească pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați. S-au degradat învelitoarea din tablă pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați și pereții din rigips pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost de la un cablu electric defect.
  • În data de 26.12.2021, ora 02:39, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, strada Ciric, pentru stingerea unui incendiu produs un tablou electric de pe casa scării al unui bloc de locuințe. În urma incendiului au ars elementele combustibile aflate în componența tabloului electric. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost de la un cablu electric defect.

 

Intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență și prim ajutor calificat:

 

  • În data de 25.12.2021, ora 02:10, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului Detașamentul 1 de Pompieri Iași au asigurat măsurile specifice la un accident rutier produs în satul Vulturi, comuna Popricani, județul Iași, în care a fost implicat un autoturism, în urma căruia a rezultat o victimă conștientă, care a fost asistată medical de un echipaj EPA.
  • În data de 26.12.2021, ora 13:43, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit pe DN 24C, în satul Popricani, comuna Popricani, județul Iași, la un accident rutier produs între două autoturisme, în urma căruia au rezultat trei victime conștiente, dintre care una încarcerată. După realizarea manevrelor de descarcerare, victima a fost preluată conștientă de către o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Iași și transportată la spital. Celelalte 2 victime au fost preluate de către alte două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Iași și transportate la spital.
  • În data de 26.12.2021, ora 15:09, echipaje de intervenție din cadrul Secția de Pompieri Pașcani au intervenit pe DN 2, în satul Soci, comuna Miroslovești, județul Iași, la un accident rutier produs între două autoturisme, în urma căruia au rezultat patru victime conștiente, neîncarcerate. Din cele patru victime, două victime au fost preluate de către un echipaj SMURD iar celelalte două victime de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Iași și au fost transportate la Centrul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgențe Pașcani.
  • Echipajele SMURD au intervenit la alte 97 de cazuri medicale.

 

Intervenții /Misiuni:

 

  • Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul SARS-CoV-2, echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 59 de misiuni de informare preventivă în județul Iași, ce au constat în difuzarea măsurilor ce trebuiesc respectate de către populație.
  • Echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 33 de misiuni de recunoaștere, în vederea constatării eventualelor nereguli organizatorice ce ar putea degenera în evenimente negative, la secțiile de ATI, la spitalele din județul Iași.
  • În perioada 24-27.12.2021, echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 44 de misiuni de verificare al persoanelor aflate în carantină/izolare la domiciliu din județul Iași.
  • Un echipaj al autospecialei de transport personal și victime multiple (A.T.P.V.M.) din cadrul inspectoratului a efectuat o misiune de transport pacienți confirmați cu virusul SARS-CoV-2.
  • Echipajul C.B.R.Ne din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat o misiune de decontaminare a autospecialelor, echipamentelor specifice și al personalului.
  • Trei echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au intervenit la 3 misiuni pentru deblocarea ușii apartamentelor.
  • Două echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au intervenit la 2 misiuni pentru transportul persoanelor supraponderale.
  • În data de 25.12.2021, ora 18:04, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron, pentru salvarea unui câine căzut în râul Bahlui.
  • În data de 27.12.2021, ora 03:16, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a asigurat măsurile specifice de supraveghere a unei instalații interioare de distribuție a gazului natural până la remedierea defecțiunilor de către echipajele specializate de intervenție ale distribuitorului de gaze naturale.