440 de migranţi salvaţi de o navă a Sea-Watch au primit permisiunea să debarce în Sicilia

Aproximativ 440 de migranţi salvaţi de o navă a Sea-Watch au primit permisiunea să debarce în Sicilia, a anunţat vineri organizaţia neguvernamentală germană, numărul sosirilor în Italia ajungând la peste 67.000 în 2021, informează AFP.

„Autorităţile italiene au desemnat portul Pozzallo din Sicilia ca loc de debarcare (…) La o săptămână după prima noastră operaţiune de salvare, cele 440 de persoane salvate şi aflate la bord vor avea în sfârşit permisiunea de a debarca”, a transmis Sea-Watch pe contul său de Twitter.

Nava Sea-Watch, care patrulează în largul Libiei din noiembrie 2017, se numără printre navele închiriate de ONG-uri pentru a veni în ajutorul ambarcaţiunilor improvizate care transportă migranţi din Africa spre Europa.

În această săptămână, Ministerul italian de Interne a permis navei Geo Barents, închiriată de Medici fără Frontiere (MSF), şi celor 558 de migranţi salvaţi aflaţi la bordul său să acosteze în portul sicilian Augusta.

În mod obişnuit, după procedurile sanitare şi administrative, migranţii sunt plasaţi în carantină.

Conform Ministerului italian de Interne, 67.040 de migranţi au debarcat în 2021 în Italia, comparativ cu 34.154 în 2020, însă mult mai puţini faţă de 2016, an marcat de un număr record de 181.436 de sosiri.

Conform datelor Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU de la 26 decembrie, peste 114.500 de migranţi au reuşit să ajungă în Europa de la începutul anului, concentrându-se în Italia, Grecia, Spania, Cipru şi Malta.

Numărul sosirilor pe mare este mai mare decât în 2020, an în care au fost înregistrate 95.031 de sosiri, însă rămâne totuşi extrem de departe de vârful de peste un milion de persoane din 2015.

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU estimează de asemenea că 1.839 de persoane şi-au pierdut viaţa sau au dispărut în acest an în încercarea de a ajunge în Europa pe mare. AGERPRES