Romaşcanu: La cât mai mulţi ani în slujba culturii şi a artei teatrale, Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis un mesaj de la mulţi ani în slujba „culturii şi a artei teatrale” Teatrului Naţional ‘I.L. Caragiale’!, cu ocazia împlinirii, vineri, a 169 de ani de la prima reprezentaţie pe scena Teatrului cel Mare din Bucureşti (astăzi, Teatrul Naţional ‘I. L. Caragiale’ Bucureşti), subliniind că teatrul a reprezentat o formă de susţinere emoţională pentru fiecare generaţie.

„Considerând contextul actual, este important să punctăm faptul că teatrul a reprezentat o formă de susţinere emoţională pentru fiecare generaţie, fie că vorbim de perioada războiului, a comunismului sau a pandemiei din zilele noastre, iar pentru asta le mulţumim tuturor marilor actori, dar şi tuturor celor 57 de directori care au condus admirabil instituţia. La cât mai mulţi ani în slujba culturii şi a artei teatrale, Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”!”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, citat într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

Conform postării, astăzi se împlinesc 169 de ani de la prima reprezentaţie pe scena Teatrului cel Mare din Bucureşti (astăzi, Teatrul Naţional ‘I. L. Caragiale’ Bucureşti).

„Piesa ‘Zoe sau Un amor românesc’ a pavat, astfel, calea românilor către arta teatrală şi a reprezentat piatra de temelie către instituţia care avea să devină, astăzi, cel mai vizitat teatru din ţară. De-a lungul a peste un secol şi jumătate Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ s-a impus drept un adevărat brand cultural care a reprezentat cultura românească la cel mai înalt nivel”, se afirmă în postare.

Ministerul Culturii subliniază aportul adus de cei mai valoroşi actori ai teatrului românesc la realizarea unor reprezentanţii deosebite jucate pe scena TNB, dar şi rolul jucat de publicul iubitor de teatru.

„Teatrul a oferit românilor mari nume de artişti, care prin dăruirea şi talentul lor au reuşit, cu ocazia fiecărei reprezentaţii, să implice publicul în emoţiile transmise, iar spectatorii au plâns sau au râs şi au trecut prin fiecare emoţie, cot la cot cu protagoniştii. Scena TNB-ului a fost martora unor reprezentaţii deosebite, susţinute de unii dintre cei mai valoroşi, talentaţi şi îndrăgiţi actori ai teatrului românesc, printre care amintim: Ion Caramitru, Dem Rădulescu, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Gheorghe Cozorici, Radu Beligan, Mircea Albulescu, Florina Cercel, George Motoi, Carmen Stănescu, Olga Tudorache. Totodată, publicul a devenit parte integrantă a teatrului şi, ca în cazul fiecărei instituţii, publicul este cel care ţine în viaţă marea instituţie a TNB”, conform sursei citate. AGERPRES