ANRE: Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare măsură majorării accizelor

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat astăzi că majorarea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare măsură faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul fiscal, comunică MOLDPRES.

În context, ANRE menționează că prin Legea nr. 257 din 16 decembrie 2020 au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de 3 ani, respectiv pentru perioada 2021-2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare.  Ca rezultat, din 1 ianuarie curent acciza pentru o tonă de benzină importată a crescut cu 586 de lei și pentru o tonă de motorină cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă în mărime de plus 54 bani/litru la benzina COR 95 și 25 bani/litru la motorină.

“Acest fapt, cumulat cu ultimele tendințe de creștere a prețurilor la bursele internaționale a generat pentru ziua de mâine, 4 ianuarie, următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: pentru benzina  95 – 21,30 lei/litru, pentru motorină – 17,73 lei/litru”, se spune în comunicatul emis de instituție.

ANRE subliniază că majorarea prețurilor bazată pe creșterea cotei accizelor, poartă un caracter unic, fiind aplicată în prima zi de calcul a noului an. În continuare, evoluțiile zilnice ale prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard vor fi influențate exclusiv de nivelul cotațiilor la bursele internaționale și ratele de schimb ale monedei naționale în raport cu dolarul SUA.