„În cadrul acestei şedinţe de Guvern, premierul a trecut în revistă progresele înregistrate în privinţa realizării reformelor şi atingerii ţintelor şi jaloanelor din cadrul PNRR. Totodată, şi acest lucru se va întâmpla în mod constant în perioada următoare, a fost informat şi în legătură cu măsurile luate pentru absorbţia banilor din fondurile de coeziune aferente Cadrului financiar multianual 2014 – 2020, mai avem încă doi ani în care putem folosi aceste fonduri, şi măsurile pentru absorbţia banilor europeni din fondurile prevăzute pentru România în derularea Cadrului financiar multianual 2021 – 2027”, a precizat Cărbunaru, la Palatul Victoria.
El a fost întrebat câte ţinte şi jaloane au fost atinse dintre cele 21 care trebuiau îndeplinite până la finele anului trecut: „După cum aţi avut ocazia să aflaţi chiar de la ministerul de resort, domnul ministru Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi proiectelor Europene, la finalul anului, a trecut în revistă stadiul de îndeplinire a fiecăruia dintre jaloanele, ţintele asumate de România pentru trimestrul IV al anului trecut. Sunt atinse. Există trei domenii care depind la acest moment de răspunsul pe care instituţiile europene trebuie să-l dea în privinţa finanţărilor. (…) Ele sunt, din perspectiva angajamentelor care România şi le-a asumat, rezolvate, mai mult decât atât, astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, s-a vorbit chiar despre posibilitatea ca deja în primul trimestru al acestui an România să reuşească să îndeplinească uneori chiar în avans o parte dintre obiectivele pe care trebuie să ni le asumăm în cadrul PNRR”.
Dan Cărbunaru a afirmat că nu are informaţii ca banii din cea de-a doua tranşă de la Comisia Europeană să fi intrat în contul de la Banca Naţională.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat şi despre adoptarea cu întârziere a actelor normative necesare.
„O sumă importantă deja a intrat în România, e vorba de suma legată de granturi – aproximativ 1,9 miliarde de euro intraţi în România anul trecut, o sumă aproximativ similară urmează în zilele următoare să intre. A fost un efort intens, după cum bine vă amintiţi, practic un sprint pentru a atinge rând pe rând toate acele jaloane, toate acele ţinte şi, până la urmă, principalul obiectiv era ca România să reuşească să le atingă pentru a nu crea blocaje. Din punct de vedere formal, respectivele acorduri la care vă referiţi şi care nu au legătură neapărată cu atingerea ţintelor şi jaloanelor, ci cu stabilirea mecanismelor interne pentru fluxurile financiare, acestea au fost rezolvate în timp şi cât de curând sperăm să putem confirma şi livra, este practic o formalitate, deoarece România şi-a îndeplinit obligaţiile, astfel încât să putem confirma curând că banii au intrat în ţară”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului. AGERPRES