Au trecut și aceste Sărbători de Iarnă, atât pe stil nou, cât și pe stil vechi. Nașterea a fost pe toate stilurile asumată, astfel încât se poate spune că, în timpul serviciului nostru nu a rămas nimeni nenăscut. De astăzi, vorba muncitorilor noștri internaționali, se trece la muncă. Gata cu brânza, cârnații, șunca și friptura, gata cu „beutorica”, se va intra din nou în ritmul „muncim, muncim, muncim, pe nimeni nu mai păcălim”. Un astfel de avânt este valabil doar pentru cei care lucrează pe bani adevărați (se poate citi euro), în timp ce lucrătorii pe lei tramvai sunt în continuare ținuți cu lațul la gât, în jocul: „eu mă fac că muncesc / tu te faci că mă plătești!”
Sfântul Ioan a stins lumina în sala de petreceri, ce a transformat țara într-o prelungă chiuitură, oferindu-ne în direct pulsul zilei. Așa cum începem anul, tot așa vom fi blestemați să ne purtăm crucea, indiferent de ce se va întâmpla cu noi, atâta timp cât fiecare a înțeles că de el depinde următorul pas, pasul pe care, de regulă, era decontată ziua de mâine.
După 7 ianuarie se poate înțelege nașterea Noului An, intrându-se în firescul lucrului, în firescul scurgerii timpului înspre următorul sfârșit de an. Vom avea de urcat în spatele fiecăruia dintre noi un an ciudat și greu de înțeles. Greu de înțeles, în sensul greu de dus, greu de purtat. Un an în care cifra „2” devine dominantă generând tot felul de speculații, tot felul de interpretări lingvistice, aritmetice și așa mai departe. Anul 2022 este anul care nu cedează nimic în calea misterului, el locuind în inima Sălașului Negru, spațiul în care se întâmplă tot ceea ce mintea umană refuză să înțeleagă.
În centrul atenției continuă să fie pandemia, care ne-a paralizat vechile „obiceiuri”, schimbându-ne reacțiile față de înțelesul libertății. Și anul acesta noul coronavirus este cel care dictează legea, cel care face jocurile.
Nu putem uita că restricțiile dictate de lupta cu Covid-19 sunt de primă necesitate, împlinind tot ceea ce ne este dat să ținem cont. Suntem pe drumul direct înspre al cincilea val, loc în care încă ne întâlnim cu dezavantajul necunoașterii modului în care virusul reacționează.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.712 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.324 mai puțin decât în ziua anterioară. 391 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În total, până astăzi, 9 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.844.537 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 14.229 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.758.184 de pacienți au fost declarați vindecați.
În intervalul 08.01.2022 (10:00) – 09.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP un număr de 14 decese (9 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bistrița-Năsăud, Brăila, Dolj, Gorj, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava și Municipiul București.
Dintre cele 14 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 la categoria de vârstă 70-79 ani și 3 la categoria de vârstă peste 80 ani.
13 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidități.
Din totalul de 14 pacienți decedați, doar unul a survenit la o persoană vaccinată, grupa de vârstă 60-69 ani, având comorbidități asociate.
Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții COVID-19 este de 2.565, cu 141 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 408 persoane, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 408 pacienți internați la ATI, 30 au certificat care atestă vaccinarea.
Din totalul pacienților internați, 108 sunt minori, 99 fiind internați în secții, cu 6 mai mult decât în ziua anterioară și 9 la ATI, similar cu ziua anterioară.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.195.350 de teste RT-PCR și 6.324.496 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 16.178 de teste RT-PCR (5.148 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.030 la cerere) și 24.934 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 24.333 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 3.092 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 49.005 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 64 de persoane.
Să revenim la ordinea zilei.
Nașterea a fost pe toate stilurile asumată, astfel încât se poate spune că, în timpul serviciului nostru nu a rămas nimeni nenăscut. De astăzi, vorba muncitorilor noștri internaționali, se trece la muncă. Gata cu brânza, cârnații, șunca și friptura, gata cu „beu torica”, se va intra din nou în ritmul „muncim, muncim, muncim, pe nimeni nu mai păcălim”. Un astfel de avânt este valabil doar pentru cei care lucrează pe bani adevărați (se poate citi euro), în timp ce lucrătorii pe lei tramvai sunt în continuare ținuți cu lațul la gât, în jocul: „eu mă fac că muncesc / tu te faci că mă plătești!”.
ADI CRISTI