Macron denunţă agresiunea ”inacceptabilă” asupra unui deputat a manifestanţilor împotriva certificatului COVID

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni agresiunea ”intolerabilă” şi ”inacceptabilă” asupra deputatului Stéphane Claireaux, din partidul La Republique en Marche, din Saint-Pierre şi Miquelon, vizat duminică, în faţa domiciliului său, de un atac al manifestanţilor împotriva certificatului COVID, relatează AFP.

„Am văzut intensificarea violenţelor” împotriva aleşilor, a declarat preşedintele francez în faţa aleşilor şi reprezentanţilor asociaţiilor la Nisa, în prima sa deplasare după ce a afirmat săptămâna trecută că vrea să-i „enerveze” pe nevaccinaţi.

Agresiunea căreia i-a căzut victimă deputatul din partidul lui Macron a avut loc cu câteva zile înainte de impunerea, miercuri, a obligativităţii certificatului COVID la Saint-Pierre şi Miquelon, teritoriu de peste mări cu circa 5.900 de locuitori situat în largul coastei de est a Canadei. Stéphane Claireaux şi-a anunţat luni intenţia de a depune plângere după acest atac care, potrivit lui, „a semănat cu o lapidare”.

Liderul grupului LREM din Adunarea naţională şi fost ministru de interne Christophe Castaner a declarat că în 2021 s-au înregistrat „322 de ameninţări împotriva deputaţilor, dintre care două treimi împotriva deputaţilor din grupul meu”.

În contextul înmulţirii agresiunilor şi ameninţărilor, preşedinte Adunării Naţionale, Richard Ferrand, se va întâlni marţi seară cu miniştrii francez de interne şi al justiţiei, Gérald Darmanin şi Eric Dupond-Moretti, pentru a face o evaluare a situaţiei la zi a cazurilor înregistrate, a anchetelor efectuate şi a răspunsului judiciar care a fost dat.

Richard Ferrand a anunţat organizarea reuniunii în săptămâna dintre Crăciun şi Revelion după incendierea garajului personal al unui alt deputat din majoritatea prezidenţială, Pascal Bois, care a provocat o puternică emoţie în rândul clasei politice, pe fondul recrudescenţei violenţelor împotriva deputaţilor în principal din cauza susţinerii lor pentru certificatul COVID introdus de guvern.

Gérald Darmanin a anunţat apoi o întărire a protecţiei domiciliilor şi birourilor deputaţilor. AGERPRES