OMS afirmă că sunt necesare mai multe cercetări privind eficacitatea vaccinurilor asupra variantei Omicron
Cea mai recentă notă de informare a agenţiei ONU îşi propune să răspundă celor mai importante întrebări despre noua variantă de coronavirus apărută prima dată în noiembrie, precum cele legate de severitatea, transmisibilitatea şi abilitatea sa de a evita protecţia oferită de vaccinurile existente. Aceasta stabileşte, de asemenea, priorităţile pentru statele sale membre.
Însă la una dintre întrebările cheie – dacă este nevoie de un nou vaccin specific pentru Omicron – agenţia ONU nu a putut oferi un răspuns imediat.
„Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine abilitatea variantei Omicron de a evita protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID-19 şi de imunitatea indusă de infecţie, dar şi răspunsurile specifice ale Omicron la vaccinuri”, se afirmă în nota OMS.
Unii producători de vaccinuri dezvoltă deja o nouă generaţie de seruri care vizează varianta extrem de contagioasă detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi Hong Kong.
Luni, directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că un vaccin anti-COVID-19 modificat care vizează în mod specific varianta Omicron ar fi probabil necesar, iar compania sa ar putea avea unul gata de lansare până în martie.
La rândul său, compania Moderna a anunţat că lucrează la un vaccin candidat adaptat variantei Omicron, însă este puţin probabil ca acesta să fie disponibil în următoarele două luni. AGERPRES