Maricel Popa, președintele PSD Iași: Liberalizarea pieței de energie a fost în mod cert o decizie greșită

Primele facturi la energie primite de români la începutul acestui an au generat deja nemulțumiri majore.Senatorul ieșean spune că legea cu privire la liberalizarea prețurilor la energia electrică creează situații aberante, iar procedura de plafonarea prețurilor are nevoie de ajustări în sensul de a crea o formăsimplificată, mai ușor de înțeles și de aplicat pentru toți. De asemenea, Maricel Popa cere sancțiuni drastice pentru furnizorii care nu respectă nivelul de plafonare și compensare impus de lege.

„Iată că se dovedește din nou că PSD a avut dreptate când avertiza asupra riscurilor aduse de o liberalizare necontrolată a pieței energiei. În acest moment s-a ajuns la situația aberantă ca prețurile de pe piața concurențială să fie mai mari decât cel al serviciului universal. Cei care fac acum noi contracte de furnizare a energiei (electricitate sau gaz) vor plăti mai mult, în loc să plătească mai puțin. Nu este posibil. Unde vom ajunge în această situație? Lucrurile trebuie remediate cât mai curând. S-a constatat că există furnizori și distribuitori care nu aplică plafonarea și compensarea impuse de lege. Cer sancționarea lor drastică! Și așa facturile la energie sunt exagerat de mari, conform legii promovate de guvernarea de dreapta. De asemenea, se impune de îndată o ajustare a legislației în sensul de a crea proceduri mai simple și mai ușor de înțeles pentru toată lumea. Propunerea PSD ar fi ca persoanele cu venituri și pensii mici să primească un voucher lunar, a cărui contravaloare să compenseze cât mai mult din majorarea facturii. Aceasta ar fi cea mai eficientă modalitate de sprijin. Omul ar ști clar cât primește de la stat și cu cât ar mai trebui să contribuie pentru plata energiei consumate” a declarat Maricel Popa, șeful PSD Iași.

Senatorul Maricel Popa face, totodată, un apel către toți ieșenii care au constatat că pe facturile primite nu se regăsesc plafonările și compensările legale sau prețul nu se încadrează în normativele legale să îl contacteze la următoarea adresă de e-mail: maricel.popa@senat.ro, pentru a sesiza mai departe instituțiile de reglementare abilitate în vederea remedierii acestor probleme.

„Nu este normal ceea ce se întâmplă. Lucrurile par să fi scăpat de sub control și trebuie corectate imediat. Primesc din ce în ce mai multe semnale negative cu privire la corecctitudinea facturilor emise de furnizorii de energie. Din acest motiv, îi rog pe ieșenii care au constatat că în facturile lor nu se regăsesc cumpensările legale sau prețul nu respectă normativele prevăzute de lege să mă contacteze pentru a transmite imediat sesizări instituțiilor de reglementare abilitate și să putem rezolva aceste probleme” a declarat Maricel Popa, șeful PSD Iași.