FeaturedFluxNationalSanatate

Gheorghiţă: Informaţii insuficiente privind riscul de diabet la copiii în urma COVID-19; necesarul de vaccinuri, reestimat

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, joi, că nu există informaţii suficiente conform cărora copiii care fac COVID-19 ar avea un risc mai mare de diabet.

El i-a răspuns astfel fostului ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă, care declara miercuri că livrarea vaccinului anti-COVID pentru copii este întârziată în România şi că există din ce în ce mai multe studii care confirmă faptul că trecerea prin infecţie COVID la copii poate favoriza apariţia diabetului de tip 1.

„Sunt în momentul de faţă mult prea preliminare aceste decizii sau aceste concluzii să putem spune că pacienţii tineri, copiii care fac COVID-19 au risc mai mare de diabet. Cred că nici nu e în regulă să ne hazardăm să aruncăm astfel de informaţii în spaţiul public, mai ales dacă într-adevăr nu există un fundament ştiinţific pe baza căruia să putem face astfel de afirmaţii medicale, care pot să aibă un impact serios la nivelul părinţilor al căror copii au făcut COVID-19. Deci, din acest punct de vedere, nu sunt informaţii suficiente pentru a afirma acest lucru”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Gheorghiţă a răspuns şi acuzaţiilor referitoare la întârzierea livrării, precizând că „a fost nevoie de o reestimare a numărului de doze”, ţinând cont de ţintele de vaccinare care pot fi atinse „în mod real” în România. În acest sens, a precizat că numărul dozelor precontractate era mai mare decât numărul celor care ar puteau fi consumate în ţara noastră. Informaţia a fost confirmată şi de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

„Într-adevăr, erau contracte care aveau un număr de doze de cel puţin două ori populaţia României. Încă de două ori populaţia României. Sigur că Comitetul Naţional de Vaccinologie, aşa cum spunea şi domnul colonel Gheorghiţă, a făcut acele evaluări şi estimări – care ar fi dorinţa părinţilor în acest an să îşi vaccineze copiii – şi atunci a fost adaptată cantitatea conform cu cerinţele respective. Cred că vaccinul vine la timp, dacă stăm bine să ne gândim”, a spus ea.

Adrian Pistol a evidenţiat că în alte state vaccinarea a început înainte ca Agenţia Europeană a Medicamentului să dea avizul final pentru utilizare, lucru care s-a petrecut în jurul datei de 24 decembrie.

Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că, potrivit estimărilor Comitetului Naţional de Vaccinologie, rata de vaccinare la categoria de vârstă 5-11 ani se va situa în jurul valorii de 20%, adică 250.000 – 260.000 de copii, din totalul de 1.200.000.

„Mesajul nostru şi recomandarea primordială este către acei copii vulnerabili, care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, copii supraponderali, cu obezitate, cu afecţiuni cardiovasculare, diabet, boli cronice renale, cu neoplazii, practic afecţiuni oncologice, hematologice sau de organe solide, toate aceste afecţiuni, bolile asociate cu imunodeficienţele înnăscute, cu care copilul practic se naşte şi îi conferă, din păcate, un risc crescut de a face o formă gravă în urma îmbolnăvirii”, a mai precizat el. AGERPRES

Related Articles

Back to top button