Personalităţi din domeniul culturii, decorate de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, joi, personalităţi din domeniul culturii, între care naistul Gheorghe Zamfir, dar şi Teatrul de Stat Constanţa cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

„De Ziua Culturii Naţionale, recunoaştem rolul personalităţilor culturale româneşti în modernizarea şi democratizarea României, în aderarea la valorile europene. Va rămâne înscrisă cu majuscule în cronici implicarea exemplară a gânditorilor, a artiştilor, a promotorilor şi a întemeietorilor de instituţii de cultură în afirmarea identităţii, a statalităţii şi a unităţii naţionale a României. Această zi de sărbătoare este, totodată, şi prilejul exprimării gratitudinii societăţii pentru contribuţia artiştilor contemporani la sporirea tezaurului culturii româneşti. Înscrisă în dialogul şi în schimbul mondial de valori, prin participări prestigioase la festivaluri şi concursuri internaţionale, creaţia contemporană ridică constant prestigiul ţării noastre”, a declarat preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române; Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler lui Gheorghe Zamfir – interpret, compozitor şi dirijor; Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Vasile Gheorghe, scriitor şi traducător; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor Teatrului de Stat Constanţa; Ordinul Naţional „Meritul Cultural” în grad de Cavaler lui Ioan Hădăring – scriitor, lui Luan Topciu – scriitor şi traducător; Ordinul Naţional „Meritul Cultural” în grad de Cavaler lui Ştefan Baloc – artist plastic.

„Domnule Gheorghe Zamfir, dumneavoastră aţi purtat în cele patru zări vibraţia şi acordurile spaţiului mioritic. Pentru mulţi, profunzimea folclorului românesc se identifică cu sunetul ancestral al naiului şi cu virtuozitatea lui Gheorghe Zamfir! Domnule Mircia Dumitrescu, activitatea dumneavoastră impresionează prin energia debordantă pe care o demonstraţi în spaţiul academic şi în atelier. Prin largul spectru al expresiilor artistice pe care le abordaţi, cu inspiraţie şi succes, opera şi activitatea dumneavoastră sunt, pentru generaţiile care au avut şansa de a le fi mentor, un exemplu de urmat! (…) Domnule Luan Topciu, domnule Ştefan Balog, domnule Ioan Hădărig, dumneavoastră v-aţi distins prin valorificarea patrimoniului cultural al minorităţilor naţionale, prin energia cu care aţi potenţat dialogul cultural interetnic şi l-aţi prezentat publicului român şi celui de peste hotare ca pe una dintre valorile şi caracteristicile culturii noastre! În ultimele două secole, modernitatea României s-a configurat prin asumarea valorilor umaniste, prin încadrarea ţării noastre în procesele politice, economice şi sociale occidentale. Acest proces istoric s-a sprijinit pe cunoaşterea, pe dialogul şi pe interferenţele dintre cultura spaţiului românesc şi cea europeană. Dumneavoastră, domnule Geo Vasile, prin activitatea de decenii în slujba dialogului cultural, dovediţi importanţa, actualitatea şi vitalitatea acestei relaţii. Mă bucur să îi felicit pe cei care, în cei 70 de ani de la înfiinţare, au urcat pe scena Teatrului de Stat din Constanţa, slujind peste milenii muza lui Ovidius!”, a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a subliniat că este nevoie de susţinerea domeniului cultural.

„Am aniversat recent 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: o opţiune politică şi expresia voinţei naţiunii, dar şi desăvârşirea unui proces care a caracterizat societatea şi cultura românească în ultimul secol şi jumătate. Nu întâmplător, una dintre cele mai trainice legături cu valorile Uniunii Europene este realizată de domeniul cultural din România. De aceea, este nevoie nu numai să apreciem, dar şi să susţinem acţiunea sa în promovarea coeziunii sociale, a înţelegerii, a respectului reciproc şi a toleranţei”, a mai spus Iohannis.

Mircia Dumitrescu i-a mulţumit şefului statului pentru distincţiile acordate.

„Avem nevoie de o cultură naţională, nu naţionalistă, reperele fiind cele ale unei culturi universale la construcţia căreia suntem datori să participăm în mod activ, păstrându-ne identitatea şi integrându-ne în marea cultură a lumii”, a afirmat el.

Dumitrescu l-a invitat pe preşedintele Iohannis să viziteze expoziţia „Perspective” de la Muzeul Naţional de Artă a României. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.