Cîmpeanu: Elevii de gimnaziu şi liceu ar putea să îşi administreze testele de salivă în şcoli în prezenţa profesorului

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că elevii de gimnaziu şi liceu ar putea să îşi administreze testele de salivă privind infecţia cu SARS-CoV-2 în şcoli, în prezenţa cadrului didactic.

El a precizat că a primit asigurări că în două-trei săptămâni testele vor ajunge în unităţile de învăţământ, după ce s-a înregistrat un blocaj legat de contestarea licitaţiei organizate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate de către o firmă participantă.


„Săptămâna trecută, când au funcţionat cu prezenţă fizică doar elevii de gimnaziu şi liceu, au fost distribuite doar 1,5 milioane (de teste), de aproape zece ori mai puţin, şi totuşi numărul de cazuri confirmat prin teste PCR a fost mult mai mare decât cazurile confirmate după administrarea a 13 milioane. Asta arată că elevii, părinţii, profesorii au început să se obişnuiască cu administrarea acestor teste care au fost solicitate de multe luni de zile. (…) Am primit asigurări că în două-maximum trei săptămâni vor exista, va fi deblocată procedura de achiziţie cu siguranţă, pentru că următorul lot va putea fi contractat. (…) Ele se vor administra, însă ceea ce am asumat este următorul lucru: pentru a consolida relevanţa acestor teste cel puţin pentru elevii de vârstă mai mare, cel puţin gimnaziu şi liceu, acestea ar putea fi auto-administrate sub supravegherea cadrului didactic. Acesta nu se implică în administrarea testului, dar poate gestiona, centraliza rezultatul acestor teste”, a afirmat ministrul.

Cîmpeanu a amintit că testarea pentru infecţia cu SARS-CoV-2 nu este obligatorie prin lege. „Dacă nu este obligatorie, acei elevi care, din păcate, nu au înţeles şi nu vor înţelege importanţa testării nu vor avea accesul interzis la educaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu. AGERPRES