Așa cum a promis, PSD a dat credit specialiștilor în ceea ce privește gestionarea pandemiei iar rezultatele se văd. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a impus o ajustare realistă și firească a măsurilor din domeniul educației, astfel încât copiii să meargă cât mai mult la cursuri și școlile să rămână deschise.
Astfel, decizia de închidere a școlilor se va lua în funcție de numărul de internări și nu în funcție de numărul de infectări. Pragul de ocupabilitate a paturilor alocate bolnavilor de Covid-19, la nivel județean, a fost stabilit la 75%. Niciun județ nu se regăsește în această situație, ceea ce înseamnă că nicio școală nu va fi închisă începând de săptămâna viitoare.
A fost eliminat criteriul de trecere la învățământul online în funcție de numărul profesorilor vaccinați dintr-o unitate școlară. De asemenea, a fost crescut numărul de cazuri de infectare dintr-o clasă de la 1 la 3, pentru ca acea clasă să treacă la sistemul de învățare online.
„Din fericire am scăpat de măsurile șovăielnice și pe alocuri amuzante luate de o serie de personaje care nu au înțeles nimic din ceea ce ar fi trebuit să însemne gestionarea eficientă a pandemiei. PSD a dat credit specialiștilor din domeniu și acest lucru se observă deja. Noile măsuri promovate de ministerul Sănătății vor contribui la continuarea în cele mai bune condiții a actului educațional, fapt ce va conferi un plus de siguranță tuturor: elevi, profesori și părinți. Ministrul Alexandru Rafila a reușit să schimbe complet abordarea asupra pandemiei. Accentul nu se mai pune pe restricții și sancțiuni, ci pe prevenție” a declarat senatorul ieșean Maricel Popa.
Până în prezent, deschiderea școlilor cu prezență fizică era condiționată de rata de vaccinare a profesorilor, dacă era peste 60% într-o unitate de învățământ și de incidența cazurilor Covid-19 în oraș (școlile treceau la educație online la o rată de 3 cazuri la mia de locuitori). Aceste criterii nu mai apar în noile scenarii aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).