USR menţionează, într-un comunicat transmis miercuri, că a contestat Legea bugetului de stat pentru anul 2022, care a alocat doar 2,28% din PIB Educaţiei, iar amendamentele parlamentarilor partidului privind acordarea, începând cu 1 ianuarie 2022, a măririlor salariale prevăzute în Legea cadru 153/2017 au fost respinse de parlamentarii PNL şi PSD.
„Profesorii intră în grevă pentru că zi de zi le este călcată în picioare demnitatea. Pentru politicienii din partidele vechi, educaţia este scoasă din dulap şi pusă în faţa publicului strict din motive electorale. Greva profesorilor arată un singur lucru – incompetenţa Guvernului actual de a descâlci propriile minciuni spuse la televizor de atâta amar de timp şi de a mai păcăli cadrele didactice că le doresc cu adevărat binele”, a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie, conform sursei citate.
El a susţine că dascălii sunt „umiliţi şi ţinuţi în mizerie”.
„Într-o perioadă în care profesorii, mai mult ca oricând, sunt responsabili de siguranţa copiilor din şcoli, veghind la respectarea măsurilor de igienă şi de distanţare, transformaţi de nevolnicia statului în asamblatori de teste de salivă, într-o perioadă în care implicarea autorităţilor în asigurarea siguranţei copiilor poate fi rezumată la jenantul moment din ultima conferinţă de presă, atunci când jurnaliştii au întrebat – „Pe o scară de la 1 la 10 cât de sigure sunt şcolile?” iar ministrul Educaţiei a răspuns „Da, mulţumesc”, dascălii sunt umiliţi şi ţinuţi cu salarii de mizerie”, mai susţin cei de la USR.
Senatorul USR Cosmin Poteraş a apreciat că greva profesorilor este justificată.
„Respectul pe care-l acordăm azi profesorilor influenţează decisiv societatea de mâine. Un profesor debutant are salariul net de 2.428 RON pe lună. Un profesor cu gradul I are 4.417 lei, după o viaţă la catedră. Putem, oare, să le cerem profesorilor, care, după o viaţă de muncă la catedră, câştigă cât unii şoferi de prin instituţii publice să fie motivaţi, să îşi actualizeze permanent metodele de predare, să fie la curent cu tot ce apare nou în domeniu? În aceste condiţii, greva de astăzi a profesorilor este justificată”, a adăugat Poteraş.
USR subliniază că Guvernul trebuie să prioritizeze domeniile cele mai importante ale ţării – Educaţia, Sănătatea, Justiţia – atât în ceea ce priveşte finanţarea, cât şi reformele.
Salariaţii din învăţământul preuniversitar membri ai celor două federaţii reprezentantive – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” – sunt în grevă de avertisment, miercuri, între orele 11,00 şi 13,00, potrivit unui comunicat remis de cele două organizaţii sindicale.
Protestul membrilor celor două organizaţii sindicale este cauzat de refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru rezolvarea nemulţumirilor acestora, se menţionează în comunicat. AGERPRES