Autorităţile sanitare din Republica Moldova au adoptat noi măsuri restrictive pentru a face faţă noului val pandemic
Autorităţile sanitare din Republica Moldova, care de joi a intrat sub cod roşu de alertă epidemiologică, au adoptat noi măsuri restrictive pentru a face faţă noului val pandemic, relatează mass-media de peste Prut.
„Evoluţia pandemiei ne determină să luăm măsuri rapide, pornind de la trei factori esenţial. În primul rând e vorba de gradul de contagiozitate a tulpinii Omicron. Aceasă tulpină afectează în special copiii. Avem înregistrate 233 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultima săptămână, în condiţiile în care codul roşu se declară de la 250 de persoane infectate. Astfel, putem porni de la premisa că la nivel naţional suntem de astăzi în codul roşu de alertă epidemiologică”, a afirmat ministrul sănătăţii moldovean Ala Nemerenco în cadrul unei conferinţe de presă, a relatat Ziarul Naţional din Chişinău.
Drept urmare, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate (CNESP) a adoptat joi o serie de măsuri pentru a limita răspândirea noului coronavirus pe teritoriul republicii.
Astfel, toate şcolile de pe teritoriul republicii trec în scenariu online din 24 ianuarie pentru următoarele două săptămâni, iar angajaţii de la stat şi privat vor trebui să muncească de acasă cu prioritate sau în ture, a indicat Ala Nemerenco, citată de Moldpres.
Intrarea în spaţii închise precum centre comerciale, gări, aeroport, magazine de confecţii, parfumerii etc se va efectua pe baza certificatelor de vaccinare anti-COVID, excepţie făcând serviciile esenţiale – unităţile alimentare, farmaciile, unităţile medicale şi de vaccinare, băncile, casele de schimb valutar, furnizorii de servicii poştale şi de curierat etc.
Se va reduce de la 3 la 2 numărul de persoane care pot intra într-un anumit spaţiu, precum cele care prestează activităţi esenţiale.
Activitatea în unităţile de alimentaţie publică nu va fi permisă între 22:00 – 07:00.
Evenimentele private de orice fel vor fi sistate.
Ministrul sănătăţii a avertizat că numărul de infecţii ar putea creşte considerabil într-un timp foarte scurt, putând ajunge şi la 10.000 pe zi.
„Am putea să trecem şi de 10.000 pe zi. La ora când am venit la conferinţa de presă, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) înregistrase deja 4.000 teste pozitive, însă nu erau încă colectate şi cele de la laboratoarele private”, a declarat Ala Nemerenco, potrivit Deschide.md.
Ea a atenţionat că noul val de coronavirus a afectat grav ţările vecine şi şi-a îndemnat concetăţenii la prudenţă, invitându-i să se imunizeze, relatează Radio Chişinău. AGERPRES