Nu există ”incursiuni minore”, afirmă preşedintele Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară se teme de o invazie rusă, a declarat joi că nu există „incursiuni minore”, în replică la o afirmaţie controversată a omologului său american Joe Biden, relatează AFP.

„Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore şi ţări mici. La fel cum nu există victime minore şi suferinţă mică în urma pierderii unor fiinţe dragi”, a postat Zelenski pe Twitter.

„Spun acest lucru în calitate de preşedinte al unei mari puteri”, a adăugat el.

Miercuri, preşedintele american a produs confuzie evocând posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina, părând să lase să se înţeleagă că acest lucru ar putea antrena un răspuns mai modest al aliaţilor din cadrul NATO.

Casa Albă a clarificat apoi aceste afirmaţii, promiţând „un răspuns rapid, sever şi unit” al SUA şi aliaţilor lor în caz de trecere a frontierei Ucrainei de către forţele militare ruse.

Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană, provocând temeri privind o invazie. Deşi neagă orice intenţie de atac, Kremlinul susţine că orice detensionare a situaţiei trece prin oferirea de garanţii scrise pentru securitatea sa.

Joi la Berlin erau în curs convorbiri între oficiali occidentali de rang înalt privind această criză, în contextul în care tensiunile cu Rusia au ajuns la cel mai înalt nivel.

„Securitatea globală în Europa este imposibilă fără restaurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a declarat mai devreme Volodimir Zelenski.

Peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată în 2014 de Rusia, iar în Donbas, în estul Ucrainei, s-a declanşat din acelaşi an un război cu separatiştii proruşi care sunt susţinuţi militar şi financiar de Kremlin, aminteşte France Presse.AGERPRES