Furtuna tropicală Ana a făcut 36 de victime în Madagascar

Furtuna tropicală Ana a făcut 36 de victime în Madagascar, două victime în Mozambic şi a privat de electricitate cea mai mare parte din statul Malawi în ultimele zile, potrivit bilanţurilor publicate marţi de autorităţile din cele trei ţări africane, informează AFP.

Această furtună, formată la est de insula Madagascar, a adus cu sine ploi abundente, care au provocat inundaţii şi alunecări de teren în capitala insulei, Antananarivo.

Potrivit unui bilanţ publicat marţi de agenţia pentru gestionarea catastrofelor naturale, 34 de persoane au murit în Madagascar şi alte aproape 65.000 au rămas fără locuinţe de la sfârşitul săptămânii trecute.

După ce au traversat Oceanul Indian, ploile abundente provocate de furtuna Ana s-au abătut asupra regiunilor nordice şi centrale din Mozambic.

Două persoane au murit şi alte 49 au fost rănite în provincia Zambezia, potrivit Institutului naţional pentru gestionarea situaţiilor de risc din această ţară africană.

Furtuna Ana are potenţialul de a afecta „populaţii extrem de vulnerabile şi care au avut recent de suferit din cauza unor catastrofe naturale şi a conflictelor din nordul Mozambicului”, a avertizat Biroul de coordonare pentru chestiuni umanitare (OCHA) din cadrul ONU.

Guvernul mozambican şi agenţiile ONU estimează la 500.000 numărul persoanelor afectate de furtuna Ana în provinciile Nampula, Zambezia şi Sofala.

În Malawi, aceeaşi furtună a făcut ca majoritatea teritoriului ţării să rămână fără electricitate în timpul zilei de luni. Inundaţiile subite le-au forţat pe companiile de electricitate să oprească funcţionarea generatoarelor.

„Nivelul apei este prea ridicat pentru a continua să funcţioneze, este prea riscant”, a explicat Moses Gwaza, purtător de cuvânt al Electric Generation Company.

Marţi, aceeaşi companie a anunţat că a început să reia funcţionarea generatoarelor sale în Malawi. AGERPRES