Procurorii DNA au descins la Primăria Municipiului Iași

O echipă de procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a descins în această dimineață la sediul Primăriei Municipiului Iași, de unde au ridicat mai multe documente și înscrisuri oficiale în cadrul unei anchete care vizează o serie de proiecte imobiliare de pe raza municipiului. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, în cauză ar fi vorba despre documente referitoare la intabularea unei clădiri (bloc de locuințe cu mai multe etaje) situată în zona Tătărași.

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției comise în cursul anului 2018. În cursul zilei de 26 ianuarie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în cinci locații, dintre care două sunt birouri ale unor instituții publice din municipiul Iași. În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat al Biroul de Informare și Relații Publice al DNA Iași.

La solicitarea jurnaliștilor, primarul Mihai Chirica a confirmat fasptul că în cursul acestei dimineți o echipă din cadrul DNA a descins la sediul municipalității, afirmând că a fost înștiințat în prealabil de către procurori în legătură cu această acțiune. “În această dimineaţă, procurori din cadrul DNA Iaşi au venit la sediul Primăriei pentru a ridica unele documente emise începând cu anul 2012 de la diferite servicii din cadrul municipalităţii. Conform procedurii, în calitatea mea de primar, am fost informat de această acţiune. În acest moment eu mă aflu la Bucureşti, împreună cu viceprimarul Daniel Juravle, unde am programate mai multe întâlniri la Guvern pentru proiectele oraşului. Nu vă pot da mai multe detalii şi sunt sigur că o comunicare oficială o veţi primi de la instituţiile de resort”, a precizat edilul.

Într-un comunicat al Biroului de presă al Primăriei Municipiului Iași, remis redacției în cursul acestei după amieze, se precizează că verificările efectuate de procurorii DNA Iași la unele servicii din cadrul municipalității s-au finalizat. “Aceștia au solicitat și au primit documente aferente unui proiect privat a cărui autorizație de construire a fost eliberată în anul 2012. În acest moment, primarul Mihai Chirica nu are nicio calitate în acest dosar. Mai mult, la inițiativa primarului Mihai Chirica, instituțiile abilitate ale statului au fost sesizate cu privire la acest caz încă de la începutul acestui an”, se arată în încheierea comunicatului Biroului de presă al Primăriei Municipiului Iași. (E.M.)