Gheorghiţă: Miercuri – 390 de copii, vaccinaţi; pe 31 ianuarie, următoarea tranşă de vaccin anti-COVID pediatric

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că aproximativ 11% dintre persoanele vaccinate cu prima doză în cursul zilei precedente au fost 390 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani, următoarea tranşă de vaccin anti-COVID pediatric urmând să fie recepţionată până pe 31 ianuarie.

„Sunt 231 de centre active. Ieri au fost vaccinaţi 390 de copii din grupa de vârsta 5-11 ani. Aproximativ 11% din persoanele vaccinate cu prima doză în cursul zilei precedente au fost copii din grupa de vârstă 5-11 ani şi din aceştia 125 s-au prezentat ieri la centrul de vaccinare fără programare. În platformă mai sunt încă 3.435 de programări existente până la data de 16 februarie”, a afirmat Gheorghiţă, joi, într-o conferinţă de presă.

 

Potrivit acestuia, următoarea tranşă de vaccin pediatric de la compania Pfizer/BioNTech urmează să fie recepţionată pe data de 31 ianuarie, într-o cantitate de 216.000 de doze şi în până la finalul lunii februarie va fi primită primi întreaga cantitate de vaccin pediatric contractată pentru anul 2022.

Gheorghiţă a menţionat că vaccinarea copiilor este un proces normal, aşa cum se întâmplă de ani de zile în cabinetele medicilor de familie, fără să fie necesară prezenţa unui medic specialist pediatru.

„Procedura e simplă, clară, se face un triaj medical, un consult de bază pentru a stabili că persoana respectivă, copilul, nu are semne acute de boală respiratorie în momentul în care se prezintă pentru vaccinare. (…) Referitor la identificarea unui cabinet separat de vaccinare (n.r. pentru copii), situaţia se poate adapta de la un centru de vaccinare la altul, în funcţie de spaţiul disponibil. Dacă într-un cabinet de vaccinare destinat celor de peste 12 ani nu mai avem adresabilitate, cred că poate fi împărţit programul de lucru astfel încât să se poată permite şi vaccinarea copiilor. Nu este cu nimic diferit procesul de vaccinare faţă de cel al celor de peste 12 ani. Singurul lucru care diferă este tipul de flacon folosit. Şi aici trebuie să fie o atenţie sporită, să nu se încurce flacoanele între ele”, a explicat Gheorghiţă. AGERPRES