Hanga (BVB): Vom avea listat la bursă un vehicul care va da posibilitatea investitorilor să ia expunere către sectorul industrial

În curând vom avea prezent la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) un vehicul care le va da posibilitatea investitorilor să ia expunere către sectorul industrial din României, a afirmat, joi, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Radu Hanga, cu ocazia debutului Roca Industry pe piaţa AeRO a Bursei.

„Am închis un an foarte frumos anul trecut: recorduri din punct de vedere al numărului de tranzacţii, din punct de vedere al valorii indicilor, din punct de vedere al capitalizării bursiere. Am făcut un pas înainte şi din punct de vedere regional ca şi poziţionare, uitându-ne la capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti. Pe de altă parte, ceea ce facem astăzi, împreună cu voi, ne confirmă faptul că suntem la un început de drum, adică nu cred că este un vârf ceea ce am văzut anul trecut, cred că este unul dintre primii paşi pe care îi facem pe un drum care ne va duce către o piaţă mult mai dezvoltată”, a menţionat Radu Hanga, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele BVB a subliniat că diversificarea sectorială este importantă atât ca strategie de business, cât şi ca strategie investiţională, iar prezenţa jucătorilor din sectorul materialelor de construcţii la bursă extinde aceste oportunităţi de investiţii.

„Suntem încântaţi că Roca Industry dă startul listărilor de anul acesta pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. După un an 2021 foarte bun pentru bursa noastră, cu un număr de 23 de companii listate dintre care 20 pe piaţa AeRO, începem anul 2022 în forţă şi putem spune Ťbun venit la bursăť holdingului Roca Industry. Diversificarea sectorială este importantă atât ca strategie de business, cât şi ca strategie investiţională, iar prezenţa jucătorilor din sectorul materialelor de construcţii la bursă extinde aceste oportunităţi de investiţii”, a precizat Radu Hanga, conform unui comunicat de presă.

Acţiunile Holdingrock1 („Roca Industry”), holdingul care reuneşte companiile din domeniul materialelor de construcţii aflate în portofoliul ROCA Investments, se vor tranzacţiona sub simbolul bursier ROC1.

Holdingul Roca Industry face parte din ROCA Investments companie care contribuie la amplificarea potenţialului companiilor, sprijinindu-le să îşi dezvolte strategii de business prin care accelerează creşterea valorii lor pe termen lung.

Roca Industry se listează pe piaţa AeRO a bursei în urma unui plasament privat derulat în luna decembrie 2021, prin care un număr de 4.500.000 de acţiuni au fost vândute la un preţ de 10 lei per acţiune, compania reuşind astfel să atragă de la investitorii din piaţa de capital suma de 45 milioane de lei. Suma atrasă va fi folosită pentru dezvoltarea actualelor filiale ale holdingului dar şi pentru achiziţia altor companii din industria materialelor de construcţii cu scopul de a deveni principalul furnizor local pentru principalele lanţuri de magazine de bricolaj din România.

„Echipa Roca aduce Roca Industry la bursă cu o promisiune pe termen lung: un comportament axat pe a aduce valoare în companiile antreprenoriale, dar şi a consolida valori la nivelul culturii organizaţionale antreprenoriale româneşti. Ne preocupă nu doar cine suntem şi ceea ce facem, dar şi ce lăsăm în urmă, pentru generaţiile viitoare. Într-o perioadă în care asistăm la o inversare a globalizării, iar economia mondială se fragmentează, antreprenoriatul local este în etapa consolidării regionale. Iar cea mai complexă formă de consolidare şi maturizare este
transformarea companiei într-una publică. Această etapă aduce nu doar acces la surse alternative de capital, dar şi o creştere a gradului de guvernanţă,” a declarat Rudolf Vizental, CEO ROCA Investments.

La rândul său, Liviu Stoleru, CEO ROCA Industry, a subliniat că, în prezent, accesul la tehnologie, la inovaţii, este limitat doar de finanţare.

„Tehnologia poate fi accesibilă pentru orice companie, indiferent că este din România, Germania, sau din oricare altă ţară, însă este nevoie de resurse. Atunci când reuşeşti să te capitalizezi, pe baza unei idei, a unei oportunităţi, poţi avea acces la resurse mai multe, la tehnologii. În definitiv gradul tău de competitivitate creşte automat. Iar în acest context, mă bucură numărul mare al companiilor care pot intra sub umbrela ROCA Industry. Ne uităm unde putem să venim cu un aport de know-how, să ajutăm companiile să-şi dezvolte procesele, să se profesionalizeze, să îşi construiască strategii comerciale şi de intrare pe pieţe noi. În momentul în care aceste companii funcţionează sub o umbrelă, cu un interes şi o viziune comune, noi creăm sinergii între ele, lucru pe care altfel nu l-ar putea obţine”, a precizat Liviu Stoleru, CEO ROCA Industry.

Plasamentul privat derulat în luna decembrie a anului trecut şi listarea acţiunilor s-a realizat cu suportul BT Capital Partners.

„Ne bucurăm că în acest început de an echipa BT Capital Partners vine cu o premieră pe piaţa de capital, prin listarea primului holding dedicat sectorului de materiale de construcţii din România. ROCA Industry are obiective ambiţioase de dezvoltare în ceea ce priveşte companiile incluse în holding şi suntem încrezători că mecanismele puse la dispoziţie de piaţa de capital vor sprijini holdingul în atingerea acestor obiective. Le dorim mult succes şi le mulţumim pentru încrederea acordată echipei noastre pentru pregătirea şi listarea acţiunilor ROC1 pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti”, a declarat Daniela Secară, CEO BT Capital Partners, divizia de investment banking şi pieţe de capital a Băncii Transilvania.

În prezent, ROCA Industry cuprinde companiile BICO Industries, cel mai mare producător autohton de plasă din fibră de sticlă şi armături din fibră de sticlă şi unul dintre cei mai importanţi producători la nivel european, Sarcom, unul dintre cei mai mari producători de vopsele şi lacuri din România şi Eco Euro Doors (tranzacţia supusă aprobării Consiliului Concurenţei), cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale, cu o experienţă de 27 de ani pe piaţă.

Prin gruparea companiilor sub umbrela unui holding specializat, Roca Industry (ROC1) urmăreşte generarea de valoare prin implementarea unui proces de consolidare şi modernizare a capacităţilor de producţie româneşti. AGERPRES