Deputata Violeta Alexandru a declarat, luni, că solicită Guvernului să prezinte un calendar clar pentru ridicarea stării de alertă, menţionând că dacă Executivul a eşuat în privinţa vaccinării, nu înseamnă că trebuie să impună restricţii pentru cei care s-au vaccinat şi respectă în continuare regulile de protecţie.
„La consultarea pe care am avut-o cu colegii mei am decis să cerem Guvernului să prezinte un calendar clar pentru ridicarea stării de alertă. Statul român trebuie să-şi facă treaba indiferent că se numeşte stare de alertă sau nu, vaccinarea populaţiei trebuie să continue. Şi eu şi colegii mei suntem persoane care ne-am vaccinat cu toată schema obligatorie şi considerăm că dacă Guvernul a eşuat în această privinţă, nu înseamnă că trebuie să impună restricţii pentru cei care s-au vaccinat şi respectă în continuare regulile de protecţie (…). Prin urmare, a venit momentul ca Guvernul să-şi asume un eşec în privinţa vaccinării, să nu-i mai penalizeze pe cei care s-au vaccinat şi a venit momentul să le spună oamenilor când anume ridică starea de alertă”, a afirmat Violeta Alexandru, la Parlament, la o conferinţă de presă susţinută alături de fostul preşedinte PNL Ludovic Orban.
Ea a adăugat că atât cadrele medicale, cât şi celelalte structuri îşi vor face treaba indiferent dacă în România este stare de alertă sau nu.
„Le recomandăm celor care s-au vaccinat să respecte regulile de protecţie (…). Când cazurile vor scădea, a venit momentul ca Guvernul să prezinte un calendar clar privind ridicarea stării de alertă şi de măsuri în continuare de sprijin a salariaţilor, a angajatorilor”, a mai spus Alexandru.
Violeta Alexandru a anunţat mai multe propuneri legislative pe care le va iniţia grupul deputaţilor de dreapta care va fi constituit din cei 13 deputaţi demisionari din PNL şi au format Partidul Forţa Dreptei.
„În primul rând ne vom implica în simplificarea procedurilor în accesarea fondurilor europene.(…) De asemenea, este nevoie de o relaţie de egalitate între stat şi cetăţean.(…). Când statul greşeşte, trebuie să plătească pentru ceea ce a greşit, când statul întârzie în acordarea fondurilor, să plătească penalităţi. În al treilea rând, cum România a făcut paşi importanţi pentru digitalizare, considerăm că a venit momentul să asumăm un sprijin clar pentru persoanele fizice care doresc să comunice cu instituţiile statului folosind semnătura electronică. Vom propune un proiect pentru ca toate costurile aferente semnăturii electronice să fie suportate de către stat”, a precizat Violeta Alexandru.
Ea a mai spus că deputaţii de dreapta vor depune în Parlament şi un proiect, elaborat în perioada guvernării Ludovic Orban în 2020, care să stabilească clar o formulă de calcul a salariului minim, precum şi un proiect care să stabilească explicit cum se vor plăti banii din pilonul II de pensii.
Potrivit acesteia, va fi depus şi proiect de lege care să permită tinerelor familii din mediul rural să dezvolte mici afaceri.
„Vom face o opoziţie profesionistă în această sesiune, vom veni cu proiecte care rezultă din consultările pe care le-am avut cu tinerii, cu reprezentanţii mediului de afaceri, sindicatele, cei care lucrează în mediul privat(…). Pentru toţi aceşti oameni care nu şi-au pierdut speranţa într-o Românie corectă (…) ne angajăm într-o opoziţie bazată pe soluţii, pe proiecte clare”, a mai spus Violeta Alexandru.
De asemenea, deputatul Ionel Dancă a anunţat că va depune un proiect privind reducerea preţurilor la energie.
„Cerem Guvernului să înceteze jaful din energie pe spinarea românilor. Statul, Guvernul, miniştrii şi managementul companiilor din sector deţinute de stat îşi bat joc de români şi iau 7 piei de pe spinarea lor pentru a-şi umple bugetele, fie la Ministerul Energiei, fie la Ministerul Finanţelor. Guvernul trebuie să înceteze imediat acest jaf şi soluţiile avansate sunt praf în ochii românilor. (..) Din acest motiv am iniţiat un proiect de lege care să reducă jumătate preţurile la energie electrică şi gaze naturale la consumatorii finali, fie că vorbim de populaţie, fie de agenţii economici”, a spus Dancă.
El a precizat că soluţia propusă este „de dreapta, liberală, care reduce intervenţia statului, reduce nivelul taxelor şi tarifelor percepute de stat în facturi”.
Dancă a menţionat că proiectul propune reducerea cotei TVA la 5% pentru energie, suspendarea pe 12 luni a taxei de cogenerare şi a certificatelor verzi, precum şi eliminarea treptată a acestor taxe, abrogarea accizei la energie şi extinderea mecanismului de compensare.
Deputatul Alexandru Kocsis a anunţat că va iniţia proiect de a permite minorilor de la 16 ani să înfiinţeze firme şi persoane fizice autorizate.