„Clar că prelungirea stării de alertă este un lucru care se face pe baza unor analize. Aceste analize stau la baza deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, când facem analizele respective şi se propune Guvernului, care, la rândul său, decide prelungirea stării de alertă. Starea de alertă facilitează pentru noi anumite modalităţi de lucru. De exemplu, aţi văzut necesitatea de detaşare de personal. Fără stare de alertă, nu mai putem detaşa personalul în acest mod. Sunt mai multe aspecte care sunt corelate cu starea de alertă, aşa că, dacă situaţia se îmbunătăţeşte, dacă de aceste lucruri nu va mai fi nevoie, cert atunci se va decide să nu se mai prelungească. Cam acest lucru se întâmplă luna viitoare sau peste două luni, acest lucru urmează să fie analizat şi decizia să fie luată la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, bineînţeles, al Guvernului”, a explicat Arafat.
El a subliniat că, în analiza necesităţii prelungirii stării de alertă, se au în vedere aspectele pe care aceasta „le facilitează”, pentru a putea face faţă „presiunii”, situaţiei din momentul respectiv. „Există câteva lucruri care, fără stare de alertă, nu mai putem să le menţinem”, a indicat şeful DSU.
Raed Arafat a evidenţiat, totodată, că starea de alertă este o situaţie provizorie. „Cu certitudine, starea de alertă nu este un lucru care va fi permanent, este o situaţie care este provizorie şi nimeni nu doreşte să o menţină o zi în plus faţă de cât trebuie. Da, se apropie momentul, cred, în care vom zice că nu este nevoie. Care e acest moment, urmează să se decidă”, a menţionat el. AGERPRES