Ucraina: Preşedintele Zelenski se aşteaptă la un summit în formatul Normandia în viitorul apropiat

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că se aşteaptă în viitorul apropiat la un summit cu liderii rus, francez şi german cu privire la criza ucraineană, pe fondul sporirii tensiunilor între Occident şi Moscova, informează AFP.

”Ne aşteptăm să putem avea foarte curând negocieri între liderii ţărilor din formatul Normandia”, reunind Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania pentru procesul de pace din estul Ucrainei, a declarat Zelenski după o întrevedere de trei ore, la Kiev, cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Acesta din urmă a precizat că joi ar urma să se reunească la Berlin consilieri ai preşedinţilor rus, ucrainean şi francez şi cancelarului german, după o primă întâlnire desfăşurată la Paris la finalul lui ianuarie.

”Mulţumim că aţi venit să ne susţineţi, să susţineţi Ucraina”, a spus preşedintele Zelenski adresându-se lui Macron, care a sosit la Kiev după o vizită la Moscova în încercarea de a dezamorsa criza ucraineană.

Emmanuel Macron, a cărui ţară asigură în acest semestru preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, este co-mediator în procesul de pace între autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi. El a discutat la Moscova timp de peste cinci ore cu omologul său rus Vladimir Putin.

Occidentul se teme de o invazie în Ucraina, zeci de mii de soldaţi ruşi fiind desfăşuraţi la frontiera acesteia. Rusia respinge acuzaţia că ar pregăti un atac asupra Ucrainei şi în schimb cere ”garanţii” pentru securitatea sa. AGERPRES